Datum postavljanja: 04.05.2015

Opekotine od sunca

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Sunce proizvodi nevidljive ultraljubičaste zrake koji prodiru kroz spoljašnji sloj kože pri čemu ubrzavaju njeno starenje I izazivaju opekotine, alergije i oštećenja ćelija. Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zraci.

UVA zraci izazivaju tamnjenje kože bez opekotina. Prodiru duboko u kožu, čak prolaze i kroz prozorsko staklo, oblake I pola metra dubine vode, a prisutni su i u solarijumu.
UVB zraci izazivaju opekotine na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornim i za nastanak karcinoma kože – melanoma.

Opekotine od sunca se javljaju kada izlaganje UV zracima prevazilazi sposobnost pigmenta melanina da zaštiti kožu, usled čega nastaje crvenilo, otok, plikovi, bolovi I peckanje kože. Često može da nastupi groznica, slabost ili povišena temperatura.

Nakon nekoliko dana, koža u određenim oblastima počinje da se ljušti, nastaje svrab I perutanje. Preporučuje se primena kremova koji sadrže aloju, pantenol, neven, kantarion ili riblje ulje, koji umiruju I regenerišu kožu. Takođe, mogu da pomognu i hladne obloge.

Najbolji lek je prevencija, zato je potrebno preduzeti mere zaštite kako bi štetan efekat sunca bio što manji. Ne treba izlagati kožu suncu u periodu kada je ono najjače, od 11 do 16 časova, uvek koristite efikasne I bezbedne preparate za sunčanje. Nanesite ih u dovoljnoj količini nakon plivanja ili znojenja , pa čak i kada je oblačno. Poželjno je koristiti zaštitne naočare i šešire kako bi zaštitili kožu oko očiju, a kada je sunce najjače nositi tanke, lagane materijale koji pokrivaju veći deo tela.

Česta je I primena suplemenata koji sadrže beta karoten, biljni pigment koji deluje kao snažan antioksidans I stimuliše stvaranje melanina, čime štiti kožu od štetnog dejstva UV zraka. Preporuka je da počne da se koristi mesec dana pre intenzivnog izlaganja suncu.

U našim apotekama možete dobiti savet o zaštiti I prevenciji nastanka opekotina od sunca, kao I preporuku preparata za ublažavanje posledica prekomernog izlaganja suncu.