Opekotine od sunca

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Sunce proizvodi nevidljive ultraljubičaste zrake koji prodiru kroz spoljašnji sloj kože pri čemu ubrzavaju njeno starenje I izazivaju opekotine, alergije i oštećenja ćelija. Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zraci.

UVA zraci izazivaju tamnjenje kože bez opekotina. Prodiru duboko u kožu, čak prolaze i kroz prozorsko staklo, oblake I pola metra dubine vode, a prisutni su i u solarijumu.
UVB zraci izazivaju opekotine na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornim i za nastanak karcinoma kože – melanoma.

Opekotine od sunca se javljaju kada izlaganje UV zracima prevazilazi sposobnost pigmenta melanina da zaštiti kožu, usled čega nastaje crvenilo, otok, plikovi, bolovi I peckanje kože. Često može da nastupi groznica, slabost ili povišena temperatura.

Nakon nekoliko dana, koža u određenim oblastima počinje da se ljušti, nastaje svrab I perutanje. Preporučuje se primena kremova koji sadrže aloju, pantenol, neven, kantarion ili riblje ulje, koji umiruju I regenerišu kožu. Takođe, mogu da pomognu i hladne obloge.

Najbolji lek je prevencija, zato je potrebno preduzeti mere zaštite kako bi štetan efekat sunca bio što manji. Ne treba izlagati kožu suncu u periodu kada je ono najjače, od 11 do 16 časova, uvek koristite efikasne I bezbedne preparate za sunčanje. Nanesite ih u dovoljnoj količini nakon plivanja ili znojenja , pa čak i kada je oblačno. Poželjno je koristiti zaštitne naočare i šešire kako bi zaštitili kožu oko očiju, a kada je sunce najjače nositi tanke, lagane materijale koji pokrivaju veći deo tela.

Česta je I primena suplemenata koji sadrže beta karoten, biljni pigment koji deluje kao snažan antioksidans I stimuliše stvaranje melanina, čime štiti kožu od štetnog dejstva UV zraka. Preporuka je da počne da se koristi mesec dana pre intenzivnog izlaganja suncu.

U našim apotekama možete dobiti savet o zaštiti I prevenciji nastanka opekotina od sunca, kao I preporuku preparata za ublažavanje posledica prekomernog izlaganja suncu.