Organski preparati za kožu

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Koža je najveći organ u našem telu, i preko nje u organizam mogu dospeti mnogi otrovi. Sve što se nanese na kožu se resorbuje makar jednim delom i dospeva u njene dublje slojeve ili čak u krvotok. Ona reaguje na promenu godišnjih doba, na razne spoljšnje uticaje i način života. Svi ovi faktori mogu dovesti do masne, suve ili hiperosetljive kože. Zato je veoma važno da je pravilno negujemo. Mnogi sastojci koji se već decenijama dodaju u kozmetičke preparate smatraju se štetnim (aluminijum u dezodoransima, parabeni kao konzervansi, fluor u pastama za zube).

Organska kozmetika podrazumeva preparate namenjene nezi osetljive kože. Ovi preparati sadrže isključivo prirodne sastojke, dobijene tehnološki neinvazivnim metodama koje omogućuju da svi sastojci zadrže sve prirodno aktivne supstance. Ovi proizvodi su na bazi meda, pčelinjeg voska, etarskih i biljnih ulja, čokolade i drugih prirodnih sastojaka, i što je najvažnije, ne sadrže veštačke konzervanse koji su veoma često uzročnici alergijskih reakcija i neželjenih dejstava na koži.Konzervansi su najčešće na bazi pšeničnih klica.

Prema načelima organske kozmetike, nije dovoljno suvoj koži dodati masne sastojke i vlažnost, i nije adekvatno ukloniti ove sastojke iz masne kože. Moraju se pažljivo odabrati prirodni i neagresivni sastojci koji će poremećenu ravnotežu vratiti u optimalno stanje.

Preparati namenjeni suvoj i ostljivoj koži su na bazi ružine vode, aloje, nevena, kamilice. Za negu problematične i mešovite kože koriste se nana, matičnjak, ehinacea. Najvažnije je da su sve dodatne sirovine, podloge u koje se dodaju aktivne supstance, konzervansi i parfemi takođe potpuno prirodnog porekla.

U ponudi u našim apotekama postoji veliki broj organskih preparata za negu lica, tela, pa čak i sluzokože (osetljive usne koje su sklone pucanju na hladnoći mogu se tretirati organskim stikovima za usne). Farmaceuti vam mogu dati korisne savete o ovom tipu kozmetike i pomoći vam da odaberete pravi preparat za vas.