Osteoartritis

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Bolovi u kostima i zglobovima mogu biti veoma različitog porekla. Uzrok mogu biti degenerativne promene na kostima (osteoartritis, osteoporoza), autoimuni procesi (reumatoidni artritis),tumori ili traume.

Osteoartritis je najučestalije oboljenje zglobova, povezano sa starošću. To je normalan rezultat starenja. Hrskavica je meko, elastično tkivo koje spaja kosti I omogućava da klize jedna preko druge. Bez nje, kosti se taru jedna o drugu. Ovo prouzrokuje bol, otok I rigidnost. Nakon 55. godine života, bolest je učestalija kod žena, dok je incidenca ista kod mlađih muškaraca I žena. Smatra se da su za razvoj odgovorni I genetski faktori, povećana telesna težina, frakture, fizičko opterećenje zglobova.

Najčešći simptomi su bol i rigidnost, tj. otežano pokretanje. Pri pomeranju zgloba se može čuti krckanje. Jutarnja rigidnost u trajanju od 30 minuta je takođe jedan od simptoma. Bol se tokom dana može pojačati usled podizanja tereta, opterećenja zgloba ili vežbanja.

Lečenje se svodi na ublažavanje simptoma. Farmaceuti u našim apotekama će vam dati pravilan savet koji lek protiv bola možete upotrebiti, na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, uzrasta i eventualnih pridruženih bolesti. Veliki broj preparata koji sadrže glukozamin, hondroitin, MSM kompleks se nalazi na tržištu. Ovi preparati mogu ublažiti simptome i malo usporiti proces propadanja hrskavice, ali je ne mogu remodelovati. Neophodno je da znate da je potrebno korišćenje od minimum dva meseca da bi se osetilo poboljšanje. Hijaluronska kiselina je, prema novijim istraživanjima dala dobre rezultate u obnovi hrskavice, i ima ulogu u formiranju vezivnog tkiva.

Promena načina života takođe može doprineti poboljšanju stanja. Umerena fizička aktivnost je neophodna, naročito prijaju šetnja i plivanje. Bandažeri za zglobove takođe mogu biti dobra podrška tokom dana, naročito ako je potrebno intenzivnije kretanje. Fizikalna terapija I masaža neguju i jačaju mišiće držače osetljivih zglobova.