Datum postavljanja: 05.10.2020

PROBIOTICI, SAVEZNICI U OČUVANJU ZDRAVLJA

Marija Veljković, magistar farmacije
Piše Marija Veljković, magistar farmacije
Apoteka 141, Živka Davidovića 86, Beograd

Verovatno ste do sada nebrojano puta čuli da je uz primenu antibiotika neophodna primena probiotika, određeni broj ljudi to pravilo i poštuje. Zapravo, probiotici imaju mnogo veću ulogu i značaj za naš organizam. Iako su otkriveni pre više od sto godina, njihova upotreba je postala jako popularna poslednjih nekoliko godina upravo zbog velikog spektra primene.

Naš organizam konstantno nastoji da održi balans crevne flore, međutim, često biva da se od strane raznih faktora taj balans naruši. Na osnovu jednog prosečnog radnog dana nekoga ko ima i porodične ili druge obaveze, neizostavne brze hrane, ili par preskočenih obroka može se sagledati koliko je kvalitet života današnjice narušen. Pored stresa, nepravilne ili neredovne ishrane, faktori koji dovode do narušavanja crevne flore su alkohol, alergeni, određeni lekovi, različita oboljenja.

Crevna flora predstavlja složeni, raznovrsni eko sistem koga naseljava 100 milijardi bakterija, gljivice, virusi. Najvažniji razlog zbog kojeg je naš digestivni trakt od ključnog značaja za naše zdravlje jeste što se više od 70% našeg celokupnog imunog sistema nalazi u digestivnom traktu. Sastav crevne flore je veoma individualan, za svakog čoveka različit, poput otiska prsta. Takođe, različit je kod nekih metaboličkih stanja u odnosu na zdrave osobe.

Posledice narušene ravnoteže dovode do veoma poznatih neprijatnosti kao što su: nadutost, opšta malaksalost, grčevi, usporeno varenje, dijareja ili zatvor. Kada do toga dođe tu nam mogu pomoći probiotici.

Probiotici su živi organizmi, a to mogu biti bakterije i kvasnice, koji imaju korisne efekte po naše zdravlje ukoliko se koriste u dovoljnim količinama. Oni ne mogu zameniti našu mikrofloru, ali mogu omogućiti njen oporavak. Njihov zadatak je da se nadmeću sa štetnim bakterijama, spreče njihovo vezivanje i na taj način spreče infekciju. Takođe, izlučuju supstance kojima stvaraju nepogodnu sredinu za razvoj štetnih bakterija. Druga uloga je jačanje crevne sluzokože, jer stvaraju hranu za njen oporavak. Treća uloga je aktivacija imunih ćelija, gde se pokreću mehanizmi odbrane protiv hroničnih bolesti, a dolazi i do povoljnih efekata u prevenciji alergija.

Probiotici se razlikuju po sastavu, koncentracji i efikasnosti. Uglavnom se radi o različitim bakterijskim sojevima Lactobacillus-a i Bifidobacterium-a. Mnogi probiotici u svom sastavu sadrže i prebiotike, vlakna koja podstiču rast i aktivnost probiotika. Za prebiotike je karakteristično da mogu da ih razgrade samo oni mikroorganizmi u crevima koji imaju pozitivan efekat na naše zdravlje. Kombinacija prebiotika i probiotika u preparatu čini simbiotik.

Najzastupljeniji sojevi Lactobacillus-a su L.acidophilus, L.rhamnossus, L.plantarum koji su zaslužni za dobro varenje i normalno funkcionisanje creva, pa se najviše koriste kod akutnih dijareja, nadutosti i grčeva u stomaku nastalih usled primene antibiotika. Važni su i kod održavanja ravnoteže vaginalne flore. Zastupljeni su i kod preparata za lečenje i prevenciju atopijskog dermatitsa kod alergije na proteine kravljeg mleka.

Od sojeva Bifidobacterium-a najčešći su B.bifidum, B.longum, B.infantis, koji su najrasprostranjeniji u digestivom traktu. Pomažu u razlaganju ugljenih hidrata, proteina i masti. Olakšavaju simptome putničke dijareje, smanjuju nadutost, probleme sa zatvorom i tvrdom stolicom. Imaju pozitivan efekat na jačanje imuniteta.

Probiotici mogu biti u različitim oblicima, kao što su kapsule, tablete, pastile za žvakanje, kapi, suspenzije, praškovi za oralnu primenu. Svaki od ovih oblika ima ulogu da probiotike sačuva od želudačne kiseline, kako bi oni u dovoljnoj količini dospeli do creva i ostvarili svoju ulogu.

Da bi probiotici imali optimalni efekat bitno je izabrati pravi probiotik, pa je preoporuka da se kod akutnih dijareja, prevencije i lečenja putničke dijareje koristi Pro-b-active probiotik za odrasle mix of bacteria+inulin. Ovaj preparat sadrži kombinaciju sojeva Lactobacillus-a i Bifidobacterium-a, kao i prebiotik inulin, pa ga na taj način čini kompletnim za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta.

Posebnu grupu probiotika čine preparati koji sadrže gljivice, odnosno kvasnice. Posebno mesto zauzima Sacharomyces Bulardi, izuzetno moćan probiotik koji se koristi u prevenciji i lečenju akutnih dijareja, kod putničkih dijareja, kod dijareje izazvane antibioticima. Ubrzava oporavak sluzokože creva posle terapije antibioticima. Vezuje štetne uzročnike dijareje i izbacuje ih iz creva. Karakteristično za ove preparate je da se mogu koristiti zajedno sa antibioticima, za razliku od probiotika sa bakterijskim sojevima gde postoji mogućnost da antibiotik deluje i na njih. Pro-b-active probiotik za odrasle bulardi je preparat koji sadrži kombinaciju ove kvasnice i prebiotika inulina, pa ga čini idealnim za primenu uz antibiotsku terapiju kod odraslih, dok je kombinacija ove kvasnice i prebiotika maltodekstrina u preparatu Pro-b-active probiotik za decu bulardi u kesicama preporuka za primenu kod dece.

Primena probiotika se preporučuje svakom uzrastu. Treba ih koristiti preventivno, nekoliko dana pred odlazak na putovanje, kod alergija, uz antibiotike, kod sindroma nervoznih creva, kao i u lečenju akutnih dijareja i hroničnih bolesti creva. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na njihovu primenu kod prevremeno rođenih beba, pacijentata u teškim stanjima i kod osoba sa kompromitovanim imunim sistemom.

U svakoj od naših Lilly apoteka možete pronaći veliki izbor probiotika, kao i savet farmaceuta koji probiotik je adekvatan za vaše tegobe, koliko dugo ga treba koristiti i u kojoj količini.