Datum postavljanja: 04.05.2015

Polenska alergija

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Alergija predstavlja preosetljivost organizma na neke supstance iz našeg okruženja. Najčešći alergeni su polen, grinje, kućna prašina, dlaka domaćih životinja, različite namirnice, kozmetika, nakit.
Reakcija na alergene obično stvara upalu koja uzrokuje različite simptome: pelensku groznicu, ekcem, astmu ili gastrointestinalne tegobe. Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Čak između 30 do 40 posto svetske populacije pati od alergija nekog oblika.

S dolaskom proleća, povećava se koncentracija polena u vazduhu pa je i učestalost alergija tada najveća. Najčešći simptomi polenske alergije su zapušenost, peckanje i curenje iz nosa, kijanje, svrab i suzenje očiju, tamni krugovi oko očiju, slivanje sekreta niz zid ždrela i kašalj. Simptomi su neprijatni i traju i do nekoliko meseci. Kod nas sezona cvetanja drveća počinje u martu, od aprila se povećava koncentracija polena trave a u jesen polena korova koji je i najagresivniji. Sigurno je da jedna osoba nije osetljiva na sve vrste polena, zbog čega je važno obaviti testove kako bi identifikovali alergene koji izazivaju polensku alergiju.

Postoje tri osnovna principa u lečenju alergija :
1. Izbegavanje alergena. Važno je znati šta je uzrok i u granicama mogućnosti ga izbegavati. U periodu sezone polena smanjiti boravak na otvorenom, to je najsigurnija zaštita. Zatim, slanim rastvorima ispirati sluzokožu nosa, zaštititi oči naočarima, prozore u stambenom prostoru i automobilu držati zatvorenim, pratiti vrednosti polena u vazduhu putem medija.
2. Uzimanje lekova koji smanjuju simptome. Najbolji efekti se postižu ukoliko se terapija započne dve nedelje pre početka sezone uzročnog polena. U tu svrhu koriste se lekovi iz grupe antihistaminika, dekongestiva i kortikosteroida. Lečenje se nastavlja i posle eliminacije simptoma polenske kijavice zato što je alergijska reakcija prisutna sve dok je prisutno ono što alergiju izaziva.
3. Imunoterapija – vakcinacija protiv alergije. Za primenu imunoterapije neophodno je prethodno određivanje alergena na koji je ta osoba preosetljiva. Rastvor alergena čija se jačina postepeno povećava se potkožno ubrizgava injekcijama. Sprovodi se isključivo u specijalizovanim ustanovama. Oslabljen imunitet može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući i alergijju. Lilly farmaceut vam može pomoći u izboru dijetetskog suplementa za jačanje imuniteta, prevenciju nastanka i ublažavanje simptoma alergije.