Prevencija ebole

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Ebola ili hemoragična groznica predstavlja virusno oboljenje koje je do skoro bilo specifično za podneblje Afrike, ali je nedavno došlo do njenog širenja. Od nje mogu oboleti ljudi, ali i primati (majmuni) sa kojih je i krenulo širenje boleti na ljude. Mehnizam prenosa je preko telesnih izlučevina i krvi, kontaminiranih medicinskih predmeta ili zaraženog mesa.

Period inkubacije je od 2 dana do 3 nedelje, simptomi koji se javljaju su sistemski I to: povišena temperatura, mučnina i povraćanje, dijareja, bol u grlu, osip, krvarenje iz usta i nosa. Stopa smrtnosti je trenutno jako velika, oko 60%, a sam virus i eventualna vakcina su u fazi ispitivanja. Mere prevencije se pre svega odnose na ličnu higijenu (virus nije stabilan na suncu, uništava ga i sapun tj. sredstva za čišćenje). Osobe koje borave u rizičnim područjima stavljaju se pod zdravstveni nadzor I izoluju ukoliko se pojavi bilo koji od gore navedenih simptoma. Virus se najduže zadržava u spermi obolelog i to do 7 nedelja nakon ozdravljenja. Prisustvo virusa se može potvrditi iz krvi, serološkim metodama. Medicinski radnici moraju nositi zaštitnu odeću i voditi računa pri skidanju i pranju odeće I predmeta. Ukoliko putujete u neku od rizičnih zemalja, mala je verovatnoća da ćete se bolešću zaraziti u normalnim komunikacijskim uslovima. Ipak, po povratku u zemlje Evrope putnici se stavljaju pod pojačan zdravstveni nadzor. Do polovine oktobra 2014. god je u zemljama Afrike umrlo skoro 4000 ljudi.

Za vreme boravka u ugroženim područjima treba često prati ruke, izbegavati nezaštićene seksualne odnose, izbegavati meso, naročito poluživo ili nedovoljno termički obrađeno. Veoma je važno imati razvijenu svest o epidemijama, koje mogu ugroziti ljudsku vrstu. Zato je neophodno pridržavati se svih saveta zdravstvenih organizacija.