Problemi sa kožom u hladnom periodu

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Nakon vrelih letnjih dana dolazi hladni period praćen vetrom, koji ima veliki mehanički uticaj na kožu. Iritirana koža može postati suva, sklona crvenilu i perutanju. Poseban problem predstavlja nežna dečja koža koja traži intenzivnu negu.

Medicinski preparati koji se preporučuju sadrže veliki broj aktivnih supstanci (urea, omega nezasićene masne kiseline) za zaštitu suve kožu od spoljašnjih uticaja. U zavisnosti od tipa kože ovde se preporučuju i hidratantni kremovi koji ostavljaju film na koži i tako je štite. Ovakvi kremovi su i odlična podloga za šminku.

Jedan od većih problema predstavlja rozacea, pucanje kapilara koje ostavlja neprijatan crveni trag na licu. Medicinska kozmetika nudi nekoliko preparata različitih proizvodjača namenjenih posebno ovom problemu.

I koža ruku je u ovom periodu izložena različitim uticajima. U našim apotekama postoji veliki izbor kremova za ruke – silikonski, glicerinski, sa pantenolom kao i kremovi sa različitim biljnim ekstraktima (neven, arnika).

Kada je reč o deci, ona zahtevaju visoko prečišćene preparate namenjene tankoj koži. Deca su često sklona ekcemima i alergijskim reakcijama. Ove promene su često nepoznatog porekla. Pored već poznatih brendova, u našim apotekama  farmaceuti će vam dati savet kako da odaberete  najbolju medicinsku kozmetiku za svoje dete.