Problemi sa kostima i zglobovima

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Bol u kostima i zglobovima može biti pokazatelj više različitih oboljenja, od virusnih infekcija do različitih upala i degenerativnih procesa kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i osteoporoza. Najčešće se ovi problemi javljaju u gerijatrijskoj populaciji, kao posledica proredjivanja koštanog sastava, kao i sinovijalne tečnosti. 

Osteoartritis se potvrđuje rentgenskim snimkom. Postoje specifične promene na zglobovima i koštanom tkivu neposredno oko zglobova. Lekar mora odrediti terapiju medikamentima ukoliko je ona potrebna, a na tržištu se može naći veliki broj preparata koji sadrže glukozamin, hondroitin, hijaluronsku kiselinu, MSM kompleks ili njihove kombinacije. Smatra se da ovi preparati delimično mogu olakšati simptome bola i ukočenosti, a naši farmaceuti vam mogu dati savet koji je od ovih preparata optimalan za vas. Važno je znati da se dijetetski suplementi moraju koristiti minimum dva meseca da bi se osetilo njihovo delovanje.

Osteoporoza predstavlja gubitak odradjenih vrsta ćelija kostiju, odnosno smanjenje njihove gustine. Kod muškaraca gustina kostiju opada godišnje za 0,3% do 0,5%. Kod žena, ovo je slučaj samo dok ne nastane menopauza, a onda se uvećava na 2 – 3% godišnje. Ova bolest najčešće nema nikakvih simptoma  sve do momenta nastanka preloma.Prelomi predstavljaju značajan klinički problem i njihova prevencija je veoma važna. Populacija sa najvećim faktorom rizika su žene u menopauzi .

Čak 32%žena koje dožive 80 godina starosti dobiju prelom butne kosti. Faktori rizika su ženski pol, poodmakle godine,  bela rasa, dugotrajno ležanje, pušenje, korišćenje nekih lekova...Neki od faktora rizika se mogu smanjiti prilagodjavanjem načina života: prestankom pušenja i konzumiranja alkohola, umerenim vežbanjem, adekvatnim dnevnim unosom kalcijuma, prevencijom padova.

Savremenim testovima (odrdjuje se T-skor) može se tačno proceniti da li je u pitanju osteoporoza. Lekar će na osnovu rezultata odrediti terapiju lekovima ukoliko je potrebno.U apotekama se može pronaći veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže kalcijum i vitamin D. Kliničke studije do sada nisu dokazale da li vitamin D zaista povećava iskoristljivost kalcijuma i njegovo ugradjivanje u kosti. Suplementi na našem tržištu su uglavnom kombinacije, mada se kalcijum može naći i sam u preparatu. Kod odabira preparata je važno istaći pridružene bolesti ukoliko one postoje zbog mogućih interakcija.