Datum postavljanja: 04.05.2015

Prolećni umor

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

S prvim prolećnim danima, kada bi trebalo da se osećamo odmorno i spremno za prolećne aktivnosti, kod velikog broja ljudi se baš tada ispoljavaju tegobe u vidu umora, pospanosti i bezvoljnosti. Zapravo, radi se o prolećnom umoru koji u današnje vreme muči skoro svakog drugog čoveka.

Nakon zime organizmu je potrebno da se prilagodi naglim vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha, dužim danima i nižem atmosferskom pritisku. Tokom zime organizam se iscrpi. Unosi se teška hrana, siromašna miniralima i vitaminima ( naročito C i B kompleksa ) i unosi se nedovoljna količina tečnosti pa se telo teže oslobađa štetnih materija, što doprinosi osećaju malaksalosti.

Stručnjaci smatraju da je za prolećni umor kriv i manjak serotonina u našem organizmu. Ovaj “hormon sreće” se tokom zime pojačano troši iz depoa, pa su umor i bezvoljnost koju osećamo s proleća posledica blage depresije koja se javlja zbog njegovog manjka.

Prolećni umor karakteriše stalna potreba za snom, slaba koncentracija, zevanje, brzo zamaranje, malaksalost, glavobolja, vrtoglavica, lupanje srca i bezvoljnost.

Osobe koje pate od prolećnog umora mogu da olakšaju tegobe uzimanjem vitamina i minerala. Smetnje nestaju brzo nakon unosa većih količina vitamina C jer se povećava iskorišćavanje kiseonika u ćelijama i tkivima. Dnevno treba popiti oko dva litra tečnosti. Voda regulišete probavu i na taj način se brže izbacuju nakupljeni toksini, povečava se osećaj fizičke snage i smanjuje osećaj umora. Takodje, preporučuje se i zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta i izlaganje prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje proizvodnje hormona melatonina koji izaziva pospanost. Poželjno je jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, tako da hladna bude na kraju, dok uveče pomaže topla kupka s eteričnim uljima.

Ukoliko ove tegobe dugo traju, trebalo bi proveriti vrednosti krvnog pritiska i krvnu sliku, jer se iza simptoma prolećnog umora možda krije i manjak gvožđa, koji može da dovede do opšte tromosti organizma.