Razlika između prehlade i gripa

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Sa dolaskom hladnijih dana sve su češći simptomi koji ukazuju na neku virusnu infekciju. Simptomi umeju da budu nespecifični pa tada nismo sigurni da li je u pitanju obična prehlada ili virus gripa. Kada je u pitanju virus influence (gripa), simptomi kreću naglo I mogu se brzo pogoršati. Temperatura je visoka (preko 38/5ºC), javlja se malaksalost, glavobolja, bol u kostima i mišićima, a može se javiti i bol u grlu, kašalj, pojačana sekrecija iz nosa, što može voditi daljim komplikacijama u smislu bakterijskih infekcija na plućima. Zato je veoma važno pridržavati se saveta lekara i mirovati nekoliko dana, tretirati simptome, uzimati dosta tečnosti i vitaminskih preparata.

Simptomi prehlade, koja takodje predstavlja virusnu infekciju, ali manje invazivnu, su dosta blaži od simptoma gripa. Telesna temperatura je u granicama normale ili je blago povišena, malaksalost i glavobolja se takođe mogu javiti, bol u grlu, crvenilo grla, curenje iz nosa. I ovde postoji mogućnost komplikacije bakterijskom infekcijom, pa je neophodno dodatno ojačati imunitet radi prevencije. Preparate za snižavanje telesne temperature treba koristiti u konsultaciji sa farmaceutom, pošto isti lekovi ne mogu da se koriste kod različitih kategorija pacijenata (deca, trudnice, osobe sa smanjenom funkcijom bubrega ili jetre)...

Postoje i kombinovani preparati koji pored snižavanja temperature mogu sprečiti curenje iz nosa, važno je da se ovi preparati ne kombinuju sa određenim kapima za nos, pa je takođe potrebno konsultovati farmaceuta.

U zavisnosti od tipa kašlja, sirupi na bazi belog sleza, jagorlevine, timijana, bokvice ili bršljana mogu ublažiti nadražaj na kašalj ili olakšati izlučivanje nastale sluzi. Jačanje imuniteta je veoma važno, preparati na bazi echinaceae I propolisa mogu veoma brzo podići imuni sistem i pomoći u odgovoru organizma na infekciju. Vitamin C, uz povećan unos tečnosti I toplih napitaka takođe jača odbrambeni sistem. Lilly farmaceuti će Vam dati pravi savet I pomoći u odabiru pravog preparata, u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem.