Regeneracija vaginalne flore

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Prirodna vaginalna flora je veoma važna za očuvanje intimnog zdravlja žene. Ona štiti ženu od razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Zato je intimna nega od presudnog značaja za održavanje lokalnog imuniteta.

Vaginalna flora obuhvata više različitih sojeva bakterija (naročito važni su laktobacili, koji imaju ulogu da štite sluznicu od patogenih, invazivnih vrsta). Antibiotici narušavaju prirodnu floru tako što redukuju količinu sojeva laktobacila i smanjuju njihovu koncentraciju. S druge strane, vaginalna pH vrednost je 3.3, što predstavlja kiselu sredinu. Upotreba baznih sapuna i kupki koje nisu namenjene ovoj regiji može da dovede do povećanja pH vrednosti, promene sredine iz kisele u baznu i poremećaja ravnoteže. Sve ovo može dovesti do povećanja vaginalne sekrecije i neprijatnih simptoma kao što su svrab, crvenilo, peckanje, neprijatan miris. U ovom slučaju neophodno je obratiti se ginekologu i uraditi analizu vaginalnog sekreta i urinokulture. Ako se prisustvo mikroorganizama dokaže, lekar će odrediti terapiju antibiotikom ili antimikotikom.U slučaju iritacije, preporučuje se dodatna nega: korišćenje intimnih kupki, irigacija fiziološkim rastvorom i upotreba vaginaleta na biljnoj bazi,

a naročito vaginaleta na bazi kantariona koje su najduže u upotrebi.

Kantarion doprinosi u tretmanu inflamatornih procesa na koži i sluzokoži tako što smanjuje upalne procese. Vaginalete sa kantarionom se savetuju pacijentkinjama nakon infekcija ili upotrebe lokalnih antibiotika, jer pospešuju reepitelizaciju. Koriste se 5 do 10 dana između dva ciklusa, jednom dnevno.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati sve potrebne savete o pravilnoj intimnoj higijeni tokom leta. Posebnu pažnju treba posvetiti ženama u menopauzi, jer je pH vrednost vaginalne sredine zbog hormonskih promena malo veća nego kod mladih žena, i one treba da koriste kupke sa slabije kiselim pH.

Ne treba zaboraviti ni kvalitet donjeg rublja, obzirom da pamuk najviše prija koži. Upotreba higijenskih i dnevnih uložaka se savetuje isključivo uz redovno menjanje uloška na svaka dva do tri sata.