Regulacija nivoa šećera u krvi

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Glukoza je jedan od najvažnijih izvora energije u organizmu. Promena njene konncentracije u krvi pokreće čitav niz metaboličkih aktivnosti. Povecanje glukoze u krvi iznad dozvoljene granice vodi dijabetesu.

Diabetes mellitus tip 1 (često se naziva i juvenilni ) javlja se uglavnom kod mladih ljudi, dok se tip 2 češće javlja kod starijih osoba. Postoji i gestacioni tip dijabetesa koji se javlja u trudnoći. Za sve tipove je karakteristicno povećanje glukoze u krvi, bilo da organizam ne luči dovoljno insulina koji je neophodan za njenu razgradnju ili on ne može da se pravilno veže za receptore I iskoristi na pravi način.

Stres, nasledni faktor, nepravilna i neredovna ishrana sa mnogo masti i šećera su naša svakodnevica, a upravo ovi faktori mogu dovesti do poremećaja regulacije glukoze. Zato je važno redovno kontrolisati biohemijske parametre. Simtomi koji ukazuju na mogućnost pojave dijabetesa su češće mokrenje (poliurija), noćno mokrenje (nokturija), povećana potreba za tečnošću (polidipsija) koja se takođe moze javiti noću, povećan osećaj gladi (polifagija).

Ukoliko postoji netolerancija na glukozu ili bilo koji tip dijabetesa, uz redovnu terapiju koju propisuje endokrinolog, veoma je važno pridržavati se propisanog režima ishrane, umerene fizičke aktivnosti , redovnih kontrola. Postoji i veliki broj dijetetskih suplemenata koji se nalaze na tržištu, na bazi cimeta, alfa lipoinske kiseline, jabukovog sirćeta. O upotrebi ovih preparata je važno posavetovati se sa lekarem ili farmaceutom. Kako bi držali svoju bolest pod kontrolom, dijabetičari moraju poštovati i propisanu dijetu, tj. plan ishrane. Moraju imati 5 do 6 obroka dnevno, kako ne bi dolazilo do velikih variranja koncentracije šećera. Treba izbegavati masnu i začinjenu hranu, ograničena je upotreba hlaba i testenina, a treba jesti dosta voća i povrća (ovde je neophodno paziti, jer voće i povrće mogu prirodno sadržati šećere). U upotrebi je veliki broj vestačkih zasladjivača koji su slatkog ukusa, ali o njima postoje oprečna mišljenja. Neke studije navode njihovu štetnost., pa treba biti obazriv. Uvek se posavetujte se lekarem ili farmaceutom, jer će oni na osnovu vašeg kompletnog stanja odabrati pravi preparat za vas.