Respiratorne infekcije

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Naglo zahlađenje pogoduje razvoju virusnih i bakterijskih infekcija, koje najčešće u ovom periodu napadaju gornji respiratorni trakt, i manifestuju se kao rinitis (upala nosa), sinuzitis (upala sinusa), faringitis (upala ždrela), laringitis, tonzilitis (upala krajnika) ili traheitis (upala gornjeg dela dušnika). Sve ove dijagnoze često se svrstavaju u običnu prehladu, koja sama po sebi traje nekoliko dana.

Simptomi su veoma slični alergijskim reakcijama, pa je u periodu dok cvetaju trave i dalje teško razlučiti od čega simptomi potiču. Javljaju se suv ili produktivni kašalj, nazalna kongestija (zapušen nos), curenje iz nosa, otok i iritacija očiju, suvo grlo, glavobolja, niska temperatura, ponekad umor i slabost, i slab bol u mišićima. Kod alergija se ne javlja temperatura i bol u mišićima, a kod virusnih infekcija temperatura je uglavnom visoka, bol u mišićima je izražen, kao i slabost, umor i glavobolja.

Simptome za početak treba pratiti, ukoliko se ne smanjuju za 3 do 4 dana treba se obratiti lekaru. U međuvremenu treba pokušati sa olakšavanjem simptoma, u čemu Vam uspešno može pomoči farmaceut u apoteci. On će Vas pažljivo saslušati i na osnovu Vaših simptoma i opšteg zdravstvenog stanja, imajući u vidu Vašu eventualnu hroničnu terapiju, dati savet i preporučiti najbolji preparat za Vas.

Neophodno je aktivirati imuni sistem, za šta postoji veoma široka paleta preparata, od kompleksa vitamina do preparata koji trenutno ili na duže staze mogu podići Vaš imunitet (echinacea, propolis, ulje ajkuline jetre, aronija). Najvažniji kod virusnih infekcija je vitamin C. Razni OTC preparati mogu smanjiti nazalnu kongestiju, ili Vam pomoći da se izborite sa suvim ili produktivnim kašljem (sirupi na bazi jagorčevine, timijana, bršljana ili belog sleza). Za snižavanje temperature koriste se antipiretici na bazi paracetamola, acetil salicilne kiseline ili ibuprofena. Ovi lekovi, iako pripadaju grupi OTC preparata, imaju svoje interakcije i neželjena dejstva, pa je neophodna konsultacija sa farmaceutom.

Dodatni saveti su da se treba dobro naspavati, odležati makar 1 do 2 dana, uzimati dosta tečnosti, naročito čajeva.