Savetovanje u apoteci - pitajte svog farmaceuta!

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Biti pacijent nije izbor koji sami napravimo, i kada je u pitanju zdravlje, sve nedomice koje imamo treba da budu razrešene.

Ukoliko Vam bilo šta u vezi Vaše terapije nije jasno, možete se slobodno obratiti farmaceutu u apoteci. Šta sve spada u Vašu terapiju? Većina ljudi, kada se govori o terapiji, pomisli na lekove koje trenutno konzumira. Međutim, deo terapije su i dijetetski suplementi, vitamini i minerali, čajevi, pa čak neke namirnice (sirevi, grejpfrut) koje mogu uticati na lekove koje uzimate.

Ukoliko se pojavio bilo kakav problem otkako ste na terapiji nekim lekom, obavezno to recite farmaceutu. Ukoliko se dešava da ne uspevate uvek da uzmete dozu na vreme, ili imate bilo kakav drugi problem u vezi primene terapije, zamolite farmaceuta da Vam da savet kako da to prevaziđete (upotreba inhalatora, pomagala, raznih aparata, penova za isulin).

Pacijenti sa hroničnom terapijom (koju nekad uzimaju i godinama) povremeno treba da proveravaju određene parametre (kao što je krvna slika, provera funkcije jetre i bubrega), jer pojedini lekovi mogu uticati na ove funkcije.

Vaš farmaceut može prepoznati ukoliko su Vaši simptomi alarmantni i uputiti Vas lekaru, ili ponuditi neki od preparata za samomedikaciju. Apoteke su snabdevene i velikim brojem vitamina i minerala, kao i dodataka ishrani koje Vam farmaceuti mogu preporučiti. Medicinska kozmetika se preporučuje osobama sa osetljivom kožom, kao i osobama sa zdravstvenim problemom na koži. Za ovaj tip kozmetike rade se klinička ispitavanja na osetljivoj koži pre puštanja u promet, kao i za lekove. Zato se njihova primena smatra sigurnom kod pacijenata sa određenim problemima.

Vaš farmaceut će, na osnovu vašeg trenutnog stanja, uzimajući u obzir preparate koje ste već koristili, dati najbolju preporuku za Vas. Zato je od izuzetnog značaja da i Vi pomognete Vašem farmaceutu, tako što ćete mu dati što više informacija, i detaljno izložiti problem koji imate.