Terapija i maskiranje ožiljaka

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Leto je vreme kad svi želimo glatku kožu i ujednačen pigment da bismo se sigurnije osećali u kupaćem kostimu. Veliku prepreku mogu predstavljati ožiljci, naročito ako su sveži i veliki.

Ožiljno tkivo se formira kao posledica procesa zarastanja rana nastalih razičitim povredama kože, hirurškim zahvatima ili bolestima. Ukoliko je tkivo više i dublje oštećeno, ono teže i sporije zarasta, čime se povećava mogućnost nastanka vidljivog ožiljka. Mlada koža je sklona epitelizaciji, ona brzo zarasta ali formira debele ožiljke. Ožiljci u prvo vreme mogu biti crvene boje i zadebljali, a onda vremenom izblede. Ukoliko se nalaze na pokretljivom mestu (na nekom velikom mišiću na primer), ožiljci mogu da se šire kako mišići rastu. Povećanje ožiljka može biti uzrokovano i superinfekcijom rane. Postoji više tipova ožiljaka. Atrofični ožiljci se javljaju nakon preležanih boginja ili kao posledica akni, i izgledaju kao mala udubljenja. Hipertrofični ožiljci su crveni i zadebljali, javljaju se posle opekotina, dok su keloidi tamni, crveni i takodje zadebljali i mogu se javiti čak i nakon par meseci od povrede.

Lečenje ožiljka je jako dug proces, potrebni su meseci (u nekim slučajevima čak i do 24 meseca) da bi se ožiljno tkivo vratilo u ravan zdrave kože, a minimum 2 meseca je potrebno da crvenilo počne da bledi. Invazivne metode lečenja obuhvataju hirurško, lasersko ili radiološko odstranjivanje ožiljka. U ponudi je veliki broj preparata koji pomažu zarastanje i otklanjanje ožiljaka, počev od melema na biljnoj bazi do silikonskih gelova i krema koje sadrže vitamin E. Savremeni oblici su flasteri i silikonske pločice koje se mogu nalepiti na sam ožiljak i omogućiti bolje prodiranje aktivne supstance. Veoma je važno da se tretman započne na vreme, tj. čim krasta otpadne i dok je ožiljno tkivo sveže.

Obzirom da lečenje ožiljka dugo traje, ukoliko se on nalazi na vidnom mestu, moguće ga je korigovati medicinskim puderima. Medicinska kozmetika namenjena je osetljivoj koži, a za sve preparate deklarisane u ovoj kategoriji rade se klinička ispitivanja kao i za lekove, pre nego što se oni puste u promet. Mnogi proizvođači nude korektivne pudere koji prekrivaju ožiljke, pa čak i tetovaže. Farmaceuti u našim apotekama će vam dati pravi savet kako da pravilno odaberete preparat za lečenje ili maskiranje vašeg ožiljka.