Upala uva i zaštita

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Neke osobe imaju osetljivije uši od drugih, te su sklonije infekcijama, upalama uha. Ukoliko se ne leče na vreme i u potpunosti, mogu ozbiljno doprineti oštećenju slušnog aparata. Voda u kombinaciji sa mikroorganizmima kod osetljivih osoba može izazvati upalu uha. Ako do toga dođe, neophodno je konsultovati lekara u vezi terapije antibioticima, a u apotekama se mogu pronaći preparati u obliku kapi i sprejeva za uši koji mogu olakšati ove simptome.

 

Upala spoljašnjeg ušnog kanala (plivačko uvo) se uglavnom sreće kod odraslih osoba i najčešće je posledica kontakta sa vodom. Simptomi su bol i otok, koji mogu biti praćeni neprijatnim sekretom i eventualno povišenom temperaturom. Nakon dijagnoze koju daje lekar, uvo je neophodno najpre isprati a zatim primenjivati terapiju, najčešće lokalnim antibioticima, koju je propisao lekar. Osobe sklone ovakvim infekcijama u letnjem periodu i kontaktu sa vodom mogu koristiti neke od preparata za zaštitu koji se mogu naći u našim apotekama. Ovi preparati su uglavnom u obliku sprejeva. Neki od njih se koriste pre ulaska u vodu, jer sadrže maslinovo ulje i još neke supstance koje sprečavaju da voda uopšte uđe u uši. Drugi tip preparata su oni koji se koriste nakon plivanja, obzirom da sadrže hidrogen, pantenol i druge sastojke koji će ukloniti višak vode koji se eventualno zadržao.

 

Upala srednjeg uva se češće javlja kod dece, i nju obično prati povišena temperatura, izrazito jak bol, sekrecija iz nosa i drugi simptomi respiratorne infekcije. Kod dece je upala srednjeg uva uglavnom i posledica sekrecije iz nosa, zbog nerazvijenosti Eustahijeve tube koja povezuje nosni deo ždrela sa srednjim uvom. Sekret može nastati kao posledica alergijskih ili nekih drugih reakcija, i on predstavlja pogodan medijum za razvoj mikroorganizama koji prouzrokuju upalu. Terapiju i u ovom slučaju određuje lekar, a farmaceuti u našim apotekama će Vam dati dodatne savete za upotrebu sekretolitika (omogucavaju lakse izlučivanje i drenažu sekreta) kao i antihistaminika, ukoliko je alergija uzrok njegovog nastanka.

 

Kao dodatni vid zaštite od vode ili buke preporučuju se i čepići za uši.