Upala zglobova

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Upala zglobova stručno se naziva artritis i može zahvatiti bilo koje zglobove u organizmu. Zglob je mesto na kome se spaja više kostiju, kao što je rame, lakat, koleno, karlica, članak. I kičmeni pršljenovi su vrsta zglobova. Osnovu čini hrskavica, koja predstavlja vrstu vezivnog tkiva, a sam zglob je ispunjen sinovijalnom tečnošću koja smanjuje trenje i omogućava lakše kretanje.

Ukoliko dođe do upale, zglob postaje bolam, otečen, crven, topao, rigidan. Bolovi mogu biti veoma jaki i otežavati ili čak onemogućiti kretanje.

Postoji više tipova artritisa, a najčešći su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Najveći broj obolelih pripada gerijatrijskoj populaciji, tj. starijima od 65 godina.

Osteoartritis je oštećenje zgloba pri kome dolazi do gubitka elastičnosti samog zgloba i javlja se jak bol pri kretanju. Reumatoidni artritis je autoimuno oboljenje koje napada i druge organe, osim zglobova. Zahteva praćenje bolesti i stalnu terapiju. Giht predstavlja nagomilavanje mokraćne kiseline, kada organizam nije u mogućnosti da je izluči.

Obzirom da otežavaju kretanje i svakodnevne aktivnosti, artritise treba dugoročno tretirati, kako bi se usporilo napredovanje bolesti i smanjili simptomi bola.

U akutnim situacijama mogu se koristiti analgetici, s tim da oni samo smanjuju bol trenutno, ne deluju na poboljšanje stanja. U svrhu remodelovanja bolesti koriste se sastojci koji se prirodno nalaze u zglobu, tj. Ulaze u sastav sinovijalne tečnosti, a to su soli glukozamina, hondroitina, kao i hijaluronska kiselina. Oni doprinose formiranju i obnavljanju hrskavice, podstiču fleksibilnost zgloba i omogućavaju bolje prianjanje kostiju. Kod starijih osoba povećavaju elastičnost zgloba, što olakšava kretanje.

Na tržištu se nalazi veliki broj preparata, samostalnih aktivnih principa ili njihovih kombinacija. Neophodno je posavetovati se sa farmaceutom zato što i ovi preparati mogu imati neželjena dejstva i stupati u interakcije sa lekovima. Treba obratiti pažnju i na dužinu terapije, da bi bilo koji od ovih suplemenata počeo da deluje, potrebna je kontinuirana primena od minimum dva meseca.