Upotreba probiotika

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

U letnjem periodu, kada menjamo klimatsko područje i pijemo vodu na koju naš organizam nije navikao, može doći do reakcije creva, pa često nastaju stomačni problemi kao što je dijareja, pri čemu gubimo vodu i elektrolite. Ukoliko su stolice učestale, neophodno je nadoknaditi elektrolite, a ukoliko ovo stanje potraje duže od 3 dana, neophodno je obratiti se lekaru.

Prva linija odbrane kod problema sa digestivnim sistemom su probiotici. Probiotici predstavljaju posebno izolovane sojeve nepatogenih bakterija koje se u našem organizmu bore sa patogenim mikroorganizmima. Najčešće vrste su Lactobacilus i bifidobakterije. U dijetetske suplemente se često dodaje i Saharomyces bulardi. Probiotske vrste su prirodno prisutne u mlečnim prerađevinama, pre svega jogurtu. U našim apotekama možete naći veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže probitike. Oni mogu biti napravljeni za odrasle, u obliku kapsula, ili za decu, u obliku praškova koji se rastvaraju u vodi, soku, mlakom čaju.

Probiotici brzo deluju, regulišu rad creva i bezbedni su za upotrebu i kod trudnica. Koriste se kod blagih i umerenih poremećaja u radu creva. Dobro je znati da osobe alergične na laktozu, mleko i mlečne proizvode mogu imati neželjene reakcije na probiotike koji sadrže Lactobacilus. Njima treba preporučiti probiotike bez ovih vrsta. Za bolju aktivnost probiotika, često im se dodaju prebiotici. Prebiotici su lanci oligosaharida (šećernih komponenti) kojima se ove bakterije hrane, i tako rastu i razmnožavaju se. Dodaje im se često i vitamin C kako bi se organizmu domaćina pojačao imunitet, naročito deci.

Probiotici se mogu davati kao prvi vid reakcije kod bilo kojih stomačnih problema, ne samo kod dijareje, jer ove bakterije regulišu probavu i vraćaju ravnotežu u crevima. Sakupljaju toksine patogenih bakterija i smanjuju njihovu koncenraciju.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati koristan savet koji probiotik možete upotrebiti za vas ili vaše dete, kao i koje od njih možete poneti na putovanje.