Datum postavljanja: 04.05.2015

Urinarne infekcije tokom letnjeg perioda

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Urinarne infekcije su prisutne tokom cele godine, ali su leti svakako učestalije. Najčešći uzročnik je bakterija Echerihija coli, koja se uglavnom javlja kod žena. Iskustva pokazuju da su više od 90 % pacijenata koji pate od upornih urinarnih infekcija, žene i devojčice.

Zagađene vode su pogodne za rast i razvoj ove bakterije, tako da kupanje u bazenima, kupalištima I vodama koje nisu kontrolisane može da bude uzrok nastanka urinarnih infekcija. Pored toga, dugotrajno nošenje vlažnih kupaćih kostima može proizvesti nagomilavanje bakterija koje izazivaju infekcije. Lagano oblačenje i nagla promena temperature iz rashlađenih, klimatizovanih prostora u toplu spoljašnjost, slabi imunitet organizma što je takođe pogodno za nastanak bolesti. To su razlozi zašto su urinarne infekcije česte tokom leta.

Simptomi urinarne infekcije su učestalo i bolno mokrenje, mala količina urina i osećaj neispražnjenosti bešike, zamućen ili sukrvičav urin često neprijatnog mirisa, probadanje u donjem delu stomaka i krstima, nekada i povišena telesna temperatura. Ukoliko imate ove simptome, posetite lekara jer je potrebno što pre početi sa terapijom. Za lečenje urinarnih infekcija lekari propisuju antibiotike širokog spektra dejstva ili uroantiseptike, a terapija se primenjuje 3 do 5 dana, a ukoliko je infekcija zahvatila i gornje mokraćne puteve od 10 do 14 dana.

Kako bi se sprečile urinarne infekcije, važno je unositi veće količine tečnosti, najbolje vode, od litar i po do dva dnevno. Preporučuje se I primena čaja uve, brusnice, rastavića, peršuna, kukuruzne svile, origana koji imaju blago antibakterijsko ili diuretično dejstvo. Postoje posebne čajne mešavine za decu i trudnice. Često se preporučuju I probiotici koji deluju protektivno na urogenitalni trakt, a posebno su korisni nakon dugotrajne primene antibiotika. Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana kako bi se skratilo vreme boravka bakterija u bešici i sprečilo njihovo umnožavanje.

Ukoliko imate simptome koji ukazuju na urinarnu infekciju, obratite se Vašem farmaceutu za savet ili preporuku preparata za samomedikaciju. Ako su simptomi alarmantni farmaceut će Vas uputiti lekaru.