Datum postavljanja: 30.12.2019

Važnost Mg i izbor preparata

Dijana Ribar, spec.magistar farmacije
Piše Dijana Ribar, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 104, Gandijeva 148a, Beograd

Osnovni principi pravilne ishrane su uravnoteženost i raznovrsnost. Hrana je osnovni izvor svih neophodnih nutritijenata. Brz način života, stres, zagadjenost životne sredine, priprema i prerada hrane smanjuju količinu potrebnih materija u organizmu, pa često stoga pribegavamo suplementaciji. Nasa dužnost kao Lilly farmaceuta je da procenimo potrebu za suplementacijom svakog individualnog pacijenta. Najčešča pitanja u našoj svakodnevnoj praksi su vezana za suplementaciju: Koji dodatak ishrani da koristim? Da li je to najbolje za mene? Ima puno preparata, kako u masi podataka odabrati pravi?

Magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum spadaju u esencijalne minerale, neophodne za normalnu funkciju organizma. Magnezijum učestvuje u procesima pretvaranja hrane u energiju, kontroli nivoa glukoze u krvi, regulisanju krvnog pritiska, pravilnom radu srca, mišića i nerava, regulaciji hormona i enzima.

Izvori magnezijuma u hrani su hleb i žitarice, spanać, kikiriki, badem, pasulj, sočivo. Naš organizam je vrlo stabilan u održavanju nivoa magnezijuma, jer je kontrola resorpcije i izbacivanja uravnotežena.

Uzroci smanjenja magnezijuma u krvi mogu da budu :

-nasledni - poremećaj u apsorpciji ili bubrežnoj reapsorpciji

-nutritivni - nadostatak magnezijuma u ishrani, hronična diareja, bubrežna oboljenja, upotreba lekova -diuretici, antibiotici, citostatici, hronični alkoholizam, dijabetes, hipokalcemija, dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe.

Nedostatak magnezijuma je vrlo redak, i teško se dokazuje, jer se samo 1% ukupnog magnezijuma nalazi izvan ćelijskog prostora. Simptomi hipomagnezijemije su muka, povraćanje, mišićna slabost, anoreksija. Smanjenje nivoa magnezijuma je udruženo uvek sa smanjenjem nivoa kalcijuma i kalijuma, pa simptomi nisu specifični samo za nedostatak magnezijuma.

Povećanje nivoa magnezijuma u krvi, hipermagnezijemija, je izuzetno retka. Javlja se kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom, koji su uzimali velike količine soli magnezijuma za sprečavanje zatvora, smanjenje želudačne kiseline ili kod upotrebe većih doza diuretika. Simptomi hipermagnezijemije su muka, povraćanje, depresija centra za disanje, slabost mišića, hipotenzija, bradikardija, srčani zastoj. Ovakva stanja se leče u bolnicama.

Izbor preparata magnezijuma

Za dobru odluku o izboru preparata magnezijuma potrebno je znati indikaciju, starost pacijenta, farmaceutski oblik koji je najprikladniji pacijentu. Magnezijum najčešće koristimo kao dodatak ishrani kod umora i iscrpljenosti, takodje omogućava nam kvalitetan san i dobro raspoloženje. Koristimo ga za normalno funkcionisanje nervnog, mišićnog, imunog sistema, pravilni rad srčanog mišića, za uspostavljanje ravnoteže elektrolita, regulaciju hormonske aktivnosti.

Magnezijum se može naći u obliku tableta, kapsula, praškova za primenu na usta - direktne forme, šumećih tableta, gelova, praškova za pripremu pića i kupki. Zbog brzog dejstva i jednostavnog načina upotrebe, direktne forme se često koriste kod grceva, prevencije glavobolje, uznemirenosti, relaksaciji mišića posle sportskih aktivnosti. Posle upotrebe savetuje se da se ne pije tečnost 15 minuta. Praškovi magnezijum hlorida se mogu dodavati kod pripreme kupki za relaksaciju mišića i smanjenje nervne napetosti. Kod gelova, sprejeva i kupki apsorpcija je preko kože, brza i bezbedna i preporučuje se pacijentima koji imaju problem sa varenjem ili česte dijareje. Šumeće tablete deluju brzo i imaju osvežavajući efekat.

Vrednosti za preporučeni dnevni unos (PPU) se razlikuju, svaki proizvodjač daje svoje izvore preporuke, ali nema značajnih razlika.

Soli magnezijuma se razlikuju po rastvorljivosti u digestivnom traktu i resorpciji. Dobra rastvorljivost je preduslov za dobru resorpciju, što se postiže primenom magnezijuma iz organskih izvora i primenom preparata dobijenih novim tehnološkim postupcima. Približno 15-30% unete doze se resorbuje.

Najčešće kombinacije u preparatima magnezijuma su sa vitaminima B grupe, vitaminom C, E, K, D, cinkom, melatoninom, biljnim dodacima (valerijana, ginko biloba). Svaki dodatak pojačava dejstvo magnezijuma za posebnu namenu:

- smanjenje mišićne i nervne napetosti (vitamin B grupe, valerijana, vitamin C)

- poboljšanje sna (melatonin,vitamin B grupe)

-jačanje imuniteta (vitamin C, cink)

-smanjenje grčeva (vitamin B6, vitamin K)

-za normalan rad srčanog mišića (vitamin B6, vitamin K2)

Dužina upotrebe preparata uglavnom nije ograničena. Opšta preporuka je od 14 dana do 3 meseca da bi se postigao efekat suplementacije. Oralni preparati magnezijuma smanjuju absorpciju tetraciklina i bisfosfanata. Vremenskim razdvajanjem uzimanja leka i suplementa izbegava se interakcija. Hrana bogata mastima smanjuje resorpciju magnezijuma. Ne postoje kontraindikacije za primenu preparata magnezijuma.

Racionalna suplementacija nadoknadjuje potrebne količine magnezijuma, koje hranom ne možemo uneti. S obzirom da je mali rizik od neželjenih reakcija i toksičnosti, preventivno uzimanje preparata magnezijuma je opravdano. Konsultacija sa farmaceutom pomaže da se izabere optimalni preparat.