Datum postavljanja: 21.04.2021

Varičele, ovčje boginje, kozice

Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Piše Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 123, Vojvode Stepe 114 – 116, Voždovac - Beograd

Varičele ili ovčije boginje su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest  prouzrokuje virus koji spada u familiju herpes virusa.

Virus koji izaziva varičele prenosi se kapljičnim putem, preko disajnih organa, pa se lako prenosi sa deteta na dete. Zbog ovog se u kolektivima javljaju mini epidemije “ovčijih boginja”. Dovoljno je jedno dete koje je zarazno pa da se zarazi cela grupa.  Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri nedelje. Maksimalni period inkubacije je 28 dana.

Obolelo dete je zarazno dva dana pre izbijanja ospe, pa je potrebno da se obaveste svi koji su bili sa njim u kontaktu. Dete je zarazno dok se sve promene na koži ne «osuše» (a nove ne izlaze), a to je obično desetak dana od početka bolesti.

I odrasli koji nisu "preležali" varičelu, sigurno će se razboleti. Što je dete veće, bolest se teže podnosi, ali i pored neprijatnosti, kod ogromne većine odraslih , varičela prolazi bez komplikacija!

Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičelu ne dođe u kontakt sa bolesnim detetom. Varičela može da ošteti plod i dovede do ozbiljnih problema nakon rođenja.

Boginje su veoma tipične, tako da se dijagnoza bolesti lako postavlja. Prvo se pojavi "bubuljičica", koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se  bistra tečnost zamuti i izgleda žućkasto - kao gnojanica (ova promena se naziva pustula). Onda pustula "pukne", pa se formira "krasta" (krusta), koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa na to treba skrenuti pažnju roditeljima (genitalije, čmar, spoljašnji slušni kanal). Mogu se javiti i u ustima, grlu, pa će deca možda da se žale na bol u grlu i možda će odbijati da jedu.

“Boginje” svrbe, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da dođe do infekcije "boginje". Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u njene dublje slojeve i izazovu infekciju, koja može da ostavi ružne ožiljke. Detetu bi trebalo da se podrežu nokti, kako se ne bi češalo.

Ne postoji lek za varičelu. Uglavnom se daje simptomatska terapija -preparati protiv svraba, za sniženje temperature i kasnije za jačanje imuniteta.

Saveti

Ako dete ima temperaturu, treba je obarati. Ne treba obarati nisku temperaturu koja je manja od 38C, ali ako bude visoka, detetu se daje paracetamol, ne ibuprofen.

Za ublažavanje svraba, može se koristiti puder za boginje, koji ih isušuje.

Takođe, može se koristiti tečni puder (Bela mixtura) koja dodatno i fino hladi , smanjuje svrab i isušuje boginje.

Postoje i razni gelovi i pene koje nanošenjem daju prijatan osećaj hlađenja i tako umiruju dete.

Decu sa varičelom treba redovno kupati. Možda ne bi trebalo forsirati kupanje, prvih dan -dva dok izbijaju, zato i temperaturu koja nije visoka (preko 38C) ne treba spuštati, ako se dete oseća dobro.

Redovno  kupanje će sprečiti sekundarne (bakterijske) infekcije boginja, koja bespotrebno komplikuju bolest. Ako do infekcije kožnih promena ipak dođe,  pred spavanje treba "tanko" namazati promene antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide).

Ovaj virus značajno smanjuje detetovu otpornost (imunološki sistem), pa su moguće komplikacije. One se obično dešavaju na disajnim organima (upala uha, sinusa, bronhija i pluća), a izuzetno retko se javlja blaga forma zapaljenja mozga (malog mozga) ili druge neurološke komplikacije.

U svetu, a i kod nas postoji vakcina protiv varičele. Daje se u dve doze, ali nije u kalendaru obavezne vakcinacije, tako da se roditelji sami odlučuju za vakcinaciju.

U svim našim apotekama možete da se posavetujete sa Lilly farmaceutom o načinu prevencije i izboru preparata koji će Vašem mališanu pomoći da se izbori sa različitim dečijim bolestima.