Virus gripa

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Influenca, mnogo poznatija kao grip, spada u grupu infektivnih oboljenja izazvanih RNK virusom. Uobičajeni simptomi su malaksalost, povišena temperatura, bolovi u kostima i mišićima, grlu, glavobolja, kašalj. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje, naročito kod dece.
Virus se prenosi kapljičnim putem (kijanjem i kašljanjem, preko vazduha, nazalnom sekrecijom, ili preko kontaminiranih površina).
Postoji više tipova virusa, od kojih je u poslednje vreme mnogo pažnje bilo usmereno na tipove H5N1 (poznatiji kao ptičji grip) i H1N1 (poznatiji kao svinjski grip). Simptomi ovde mogu biti mnogo izraženiji, naročito kod hroničnih bolesnika i rizičnih grupa, pa se iz godine u godinu sezonski sprovodi vakcinacija. U rizične grupe spadaju deca, trudnice, bolesnici sa astmom, dijabetesom, kardiovaskularni bolesnici kao i imunokompromitovane osobe. Svake godine farmaceutske kompanije razvijaju formulaciju vakcine sa onoliko podtipova koliko je potrebno, da bi se obezbedila efikasna zaštita. Problem predstavlja brza mutacija ovog virusa, pa se za sada ne može napraviti univerzalna vakcina koja bi obuhvatila sve podtipove.
Zbog širenja virusa pandemijskih razmera, neophodno je raditi na prevenciji. Ovde je jako važna higijena, i navike (ne dirati usta, nos i oči prljavim rukama, često prati ruke, izbegavati bliske kontakte sa ljudima). Površine bi trebalo često dezinfikovati. Zdrave navike u ishrani i podizanje imuniteta su takođe važne. Farmaceuti u našim apotekama vam mogu dati korisne savete o tome kako da, na osnovu vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, uzrasta i pola odaberete pravi preparat za vas. U ponudi je veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže Echinaceu, mačju kandžu, nezasićene omega 3 masne kiseline, vitamine i minerale.
Ukoliko do pojave simptoma ipak dođe, neophodno je ležanje, uzimanje dosta tečnosti, spuštanje visoke temperature. Simptomi obično traju nekoliko dana, a onda se povlače. Problem je što grip može da pogorša hronične zdravstvene probleme i onda se u lečenje moraju uključiti i specijalisti koji će učestvovati  u saniranju komplikacija.