Datum postavljanja: 27.07.2020

ZAŠTITE SE OD SUNCA, DARUJTE SEBI ZDRAVU KOŽU

Jelena Stojković, magistar farmacije
Piše Jelena Stojković, magistar farmacije
Apoteka 204, 28.marta 10 Tc Leskovac, Leskovac

Koliko je sunce štetno, a u kojoj meri je korisno? Kako se pravilno zaštititi i pripremiti kožu pre izlaganja suncu? Koju formu i koji SPF faktor preparata za zaštitu odabrati? To su samo neka od pitanja koja svaki pojedinac treba postaviti sebi, kako bi razvio svest o pravilnom ponašanju u toku letnjeg perioda, ali i tokom čitave godine. Leto i sunce pravi su lek za dobro raspoloženje i uživanje, ali su  i pravi izazov da izbalansiramo zadovoljsto i prijatan osećaj tokom sunčanja i posledice preteranog izlaganja suncu.

Sunce je zdravo i neophodno za život, ali prava doza je ključ umerenog preplanulog tena, zdrave, zaštićene i negovane kože, jer:

 • povećava sintezu serotonina i endorfina koji imaju pozitivan efekat na anksioznost i depresiju
 • utiče na lučenje hormona tiroidne žlezde, insulin,vit.D
 • povoljan efekat pokazuje i u nekim kožnom promenama – psorijaza, ekcem…

Koža je najveći organ našeg organizma. U neposrednom je dodiru sa spoljašnim faktorima i predstavlja prvu liniju odbrane od štetnih uticaja spoljašne sredine, održava ravnotežu tečnosti i regulacije telesne temperature organizma, utiče na proizvodnju vit. D neophodnog za jake kosti i dobar imunitet. Sastoji se od tri osnovna sloja:

 • Epidermis - površinski, zaštitni sloj, sastoji se od pet slojeva keranocitnih ćelija, ogledalo je našeg stanja organizma.
 • Dermis – srednji sloj, glavne komponente su kolagen i elastin utisnuti u gelastu supstancu koja sadrži hijaluronsku kiselinu. Glavna funkcija im je da održe elastičnost i fleksibilnost kože, vežu dovoljnu količinu vode i održe volumen. Nažalost starenjem funkcija dermisa se smanjuje i dolazi do pada tonusa kože i pojavu bora.
 • Hipodermis – najdublji sloj kože, izgradjen prvenstveno od masnog tkiva, i glavna mu je uloga u regulaciji toplote organizma.

UV zračenje je spektar sunčeve svetlosti koja dopire do površine Zemlje. Sastoji se od UVA, UVB i UVC zraka koji se razlikuju po talasnoj dužini i intenzitetu prodiranja kroz kožu. Štetne efekte na kožu pre svega imaju UVB-zraci koji izazivaju tamnjenje, ali su i glavni uzrok opekotina na koži. UVA-zraci su štetniji jer ne uzrokuju bol i prodiru dublje u kožu. Ubrzavaju starenje kože i mogu uzrokovati netoleranciju na sunce, odnosno alergiju, kao i poremećaje pigmentacije (melazma, bubuljice). UVA i UVB-zračenje može dovesti i do promena u jezgrima ćelija i oštetiti njihov DNK. Ukoliko se ovo nevidljivo oštećenje ponavlja, dugoročno može dovesti i do razvoja raka  kože, jer koža pamti sve, ne zaboravlja ništa. Zato je jako bitno ući spreman u vrele letnje dane i zaštititi kožu na pravi način.

Neke od mera opreza koje se moraju poštovati radi zaštite naše kože su:

 • adekvatna ishrana i unošenje vitamina tj. antioksidanasa, neophodnih za fiziološku sintezu melanina i zaštitu od sve opasnijih IR-A zraka - crveno, žuto i zeleno voće i povre bogato vit .C, vit E, selenom, karotenoidima
 • lagana garderoba (solumbra – medicinska garderoba sa SPF-30)
 • zastitne naočara za sunce sa CE 3 ili 4, šešir velikog oboda
 • unošenje dovoljne količine tečnosti, izbegavanje izlaska na sunce u periodu od 11 – 16h
 • pravilno nanošenja pravog preparata za sunčanje (1-2g/cm2 kože) koji će  najviše odgovarati vašem tipu kože, mazanje preparata 30min pre izlaska na sunce i ponavljanje mazanja nakon kupanja, brisanja i znojenja.

Zaštitni faktor ili SPF govori nam koliko možemo da budemo na suncu a da ne izgorimo, s tim da moramo uzeti u obzir naše pravo stanje i tip kože, prirodni SPF. Naše tržište je preplavljno preparatima za sunčanje, različitih tekstura, namena, SPF faktorima, ali najbitnije u izboru je preparat dermatološki testiran, fotostabilan, vodootporan, nemastan, bez PEG emulgatora, boja, parfema i konzervanasa, a takvi su upravo MEDICINSKI PREPARATI ZA ZAŠTITU OD SUNCA.

Formulacije preparata su različite – kreme, losioni, gelovi, fluidi, pene a različitost nam pruža mogućnost da u zavisnosti od tipa i stanja kože odaberemo adekvatnu teksturu. Ono što je bitno je da preparat sadrži odgovarajuće UVA/UVB filtere, koji mogu biti:

 • HEMIJSKI(ORGANSKI) filteri koji upijaju UV zrake, a potom oslobadjaju tu energiju kao termalno zračenje koje stvara osećaj toplote - oxybenzon, octinoxate, esulizol, homosalate, diametikon-silikon... ulje - ulje emulzioni sistem odgovoran za masnu komponentu preparata, medjutim ukoliko se inkapsuliraju sama formulacija ne dozvoljava prodiranje u kožu - slično ponašanju fizičkih filtera.
 • FIZIČKI(NEORGANSKI) filteri – mineralni pigmenti reflektuju ili rasprašuju UV zrake i ne dozvoljavaju prodiranje u kožu, zato su oni preporuka SZO - titan-dioksid, koji apsorbuje UVB zrake, zink-oksid koji štiti i od UVA i UVB zraka. Mana im je jer ostavljaju beličast trag na koži.

Biljna ulja masline, avokada, kokosa i jojobe, termalne vode i hijaluronska kiselina dodaju se preparatima za bolju elastičnost i hidrataciju kože.  Niacinamid, ekstrati klica žitarica, sojini izoflavoni…raznovrsnost supstanci u preparatima omugućava izradu specijalnih formula namenjenih koži sklonoj problemima - aknama, flekama, dermatitima, crvenilu…

 

Preporuka je nega kože nakon sunčanja, radi ublažavanja mogućih crvenila i dehidratacije, upotrebom preparata sa pantenolom, aloja verom, vit. E, jogurtom, nevenom, kao i nega usana zaštitnim faktorom, koje su isto važne kao i ostali delovi tela. Zato je Lilly tim izradio SUN formulacije za celu porodicu, poštujući smernice dobre proizvodjačke prakse, VZK SUN preparatiSPF 30 ili 50, za decu i odrasle, LIP BALM SPF 30, i preparate za negu nakon suncanja – AFTER SUN, na bazi jogurta.

Ukoliko niste sigurni oko tipa kože, o adekvatnom izboru preparata za i posle sunčanja u skladu sa vašim tipom kože, sastavu preparata, upotrebi fotosenzitivnih lekova i biljnih preparata, možete se obratiti Lilly farmaceutima na teritoriji čitave Srbije.