Datum postavljanja: 11.05.2020

Zaštita od korona virusa

Tatjana Andjelković, magistar farmacije
Piše Tatjana Andjelković, magistar farmacije
Apoteka Lilly 186, Južni Bulevar 83 - Vračar, Beograd

Nedavni događaji su nam pokazali koliko se brzo nova bolest može proširiti i poprimiti oblik pandemije. Iako se po prvi put u istoriji susrećemo sa aktuelnim virusom COVID - 19, zdravstvene organizacije su uspele da ustanove obrasce ponašanja koji bi uveliko pomogli da se prebrodi stanje pandemije.

S obzirom da vakcina protiv korona virusa još uvek ne postoji, najbolji način da se zaštitimo od ove infekcije jeste izbeći izlaganje virusu.

Najčešći način prenošenja virusa sa zaražene osobe je putem kapljica pljuvačke prilikom kašljanja, kijanja ili govora. Ove kapljice dospevaju do pluća preko usta ili nosa. Bitno je znati da korona virus mogu preneti i osobe kod kojih ne postoje vidljivi znaci infekcije. Takođe, jedan od izvora infekcije mogu biti i površine na kojima se ovaj virus može naći, kao što su rukohvati, telefoni, kvake. Dodirivanjem ovih površina, a zatim i sopstvena usta, nos ili oči, javlja se rizik od unošenja virusa u organizam.

Perite ruke često

Kada znamo na koje sve načine možemo doći u kontakt sa korona virusom, možemo se lako zaštititi pridržavajući se nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti.

Perite ruke često

Ruke treba prati sapunom i pod mlazom vode u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ukoliko vam voda i sapun nisu dostupni, koristite sredstva sa dezinfekciju na bazi alkohola u koncentraciji od najmanje 60%. Obavezno operite ruke nakon kontakta sa drugim osobama ili zajedničkim površinama, kijanja ili kašljanja, korišćenja toaleta, ukoliko negujete bolesnika, kao i pre, tokom i nakon pripremanja hrane. Izbegavajte dodirivanje usta, nosa i očiju ukoliko niste oprali ruke.

Izbegavajte bliski kontakt

Budite na odstojanju od drugih ljudi i izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, kao i gužve i boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi. Socijalna distanca znači održavanje udaljenosti od oko 2 m od drugih.

Izbegavajte bliski kontakt

Prekrijte usta i nos kada ste u okolini drugih ljudi

Ova mera zaštite je od naročitog značaja kada je teško održati socijalnu distancu (odlazak u prodavnicu ili apoteku). U tu svrhu se koristi maska koja treba dobro da se uklapa i da prekriva usta i nos, i ne sme ograničavati disanje. Pravilna upotreba maske podrazumeva prethodno pranje ruku i postavljanje maske preko usta i nosa držeći je samo za gumicu ili traku, pritom ne dodirujući lice i prednju ili zadnju stranu maske. Takođe, i prilikom skidanja maske ne treba dodirivati lice i masku, već samo gumicu ili traku, a zatim obavezno oprati ruke. Preporučuje se upotreba prekrivnih platnenih maski, dok hirurške maske trebaju biti rezervisane za zdravstvene radnike, pacijente sa disajnim tegobama i osobama koje neguju zaražene. Maske ne smeju nositi deca mlađa od 2 godine, osobe sa otežanim disanjem ili osobe koje je ne mogu skinuti bez pomoći drugih. Nošenje maski u javnosti svakako treba pratiti održavanje distance od drugih i redovna higijena ruku!

Prekrijte usta i nos kada kašljete ili kijate

Usta i nos treba prekriti nadlakticom ili papirnom maramicom, nakon čega je obavezno baciti upotrebljenu maramicu u kantu sa poklopcem i temeljno oprati ruke.

Čišćenje i dezinfekcija

Dezinfekcija

Redovno održavajte higijenu životnog prostora tako što ćete svakodnevno čistiti i dezinfikovati površine sa kojima ste često u kontaktu (kvake, prekidači, stolovi, police, telefoni, tastature, toalet, slavine i sudopere) i to koristeći sredstva koja su namenjena za tu svrhu. Prostorije u kojima se boravi treba često provetravati.

Ono što je interesantno jeste da se nošenje zaštitnih rukavica u javnosti ne preporučuje s obzirom da mogu dovesti do samoinfekcije ili prenošenja virusa na druge (dodirivanjem kontaminiranih površina a neuklanjanjem rukavica i obavljanjem redovne higijene ruku)!

Možemo zaključiti da je najdelotvornija zaštita od zaraze dobra higijena i to pravilno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa obolelim osobama. Danas se ceo svet suočava sa novim izazovom, nepoznatim i neizvesnim. Zato je neophodno da i sami damo svoj doprinos u ovako zahtevnoj situaciji, jer baš on, čini se, ima ključnu ulogu. Moramo nastojati da brinemo o sebi i drugima kako bismo ostali bezbedni i zdravi. Uz male promene životnih navika možemo učiniti mnogo da se spreči dalje širenje virusa i da se što pre bezbrižno vratimo uobičajnim dnevnim aktivnostima.