Zaštita osetljivog uha

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Buka je u savremenom svetu nešto sa čime se svakodnevno suočavamo, čak toliko da je u nekim situacijama potpuno zanemarimo, ali ako naše uši stalno izlažemo buci, u opasnosti smo da oštetimo sluh.
Intenzitet buke koji izaziva oštećenja je 80 do 90 decibela. Veoma je bitna i izloženost, kao i trajanje buke, osetljivost same osobe, njena starost. Nagluvost može biti trenutna i da se povuče nakon odmora, ali daljim izlaganjem buci oštećenja mogu biti trajna. Terapija lekovima ne postoji, što znači da je zaštita od buke neophodna. U našim apotekama se mogu naći čepići koji će ublažiti opasne zvuke, i korisno ih je imati kada znate da ćete biti izloženi jakim decibelima.
Neke osobe imaju osetljivije uši od drugih,i te su osobe sklonije infekcijama,tj. upalama uha. Infekciji
može biti izloženo spoljašnje, srednje ili unutrašnje uho. Često se javljaju kao posledica infekcija gornjih respiratornih puteva. Sve ovo, u kombinaciji sa drugim faktorima, može vrlo ozbiljno doprineti oštećenju slušnog aparata. Ako do toga dođe, neophodno je konsultovati lekara u vezi terapije antibioticima, a u apotekama se mogu pronaći preparati u obliku kapi i sprejeva za uši koji mogu olakšati ove simptome. Svakako je neophodna konsultacija stručnog lica, lekara ili farmaceuta, koje će neki od suplemenata ili pomoćnih sredstava preporučiti u skladu sa opštim stanjem pacijenta. Neki od sprejeva omogućavaju čišćenje cerumena, koji se može prekomerno stvarati u uhu. Oni najčešće sadrže troprocentni hidrogen, i pantenol koji pomaže zarastanje i epitelizaciju. Neophodna je redovna nega osetljivog uha.
U poslednje vreme su sve popularniji i homeopatski proizvodi, koji pronalaze svoje mesto u terapiji mnogih oboljenja, obzirom da je veliki broj mikroorganizama postao rezistentan na antibiotike. Homeopatski preparati se koriste kao dodatak redovnoj terapiji, ili kao preventiva kod preosetljivih osoba. Važno je i pojačati imunitet čitavog organizma, kako bi on postao otporniji na spoljašnje uticaje.