Značaj gvožđa u ishrani – SOLEVITA preparati bogati gvožđem

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Gvožđe je sastavni deo hemoglobina i u organizmu ima veoma važnu ulogu, omogućava pravilno vezivanje kiseonika i njegov transport putem krvi. U tkivima, gvožđe je vezano za proteine, a ukoliko se pojavi višak skladišti se u jetri, slezini i koštanoj srži.

Nedostatak gvožđa uzrokuje anemiju, koju karakteriše umor, malaksalost,pad imuniteta i sklonost ka infekcijama, otežano distanje, gutanje i glavobolja, bledilo kože i sluzokože, suva i istanjena kosa, krti i lomljivi nokti...

Gvožđe se nadoknađuje preko hrane i dijetetskih suplemenata. Namirnice bogate ovim elementom su životinjskog porekla (meso, riba, jaja, jetra), dok hrana biljnog porekla sadrži značajno manje količine(spanać, kopriva, borovnica, kakao).

Preporučeni dnevni unos gvožđa kod odraslih osoba je oko 10mg, kod dece u razvoju i žena u reproduktivnom periodu oko 15mg, dok trudnice imaju nešto veću potrebu, a za lečenje anemije se koriste znatno veće doze u konsultaiciji sa lekarom.

SOLEVITA Gvožđe plus Vitamin C šumeće tablete nadoknađuju dnevnu potrebu za gvožđem kod odraslih primenom 2 tablete dnevno. Sadrže i vitamin C koji omogućava bolju resorpciju gvožđa u crevima. Preparat je pogodan za primenu kod trudnica. Tabletu treba rastvoriti u čaši vode i odmah popiti. Preparat ima ukus borovnice, ne sadrži šećer, laktozu ni gluten, pa je bezbedan za upotrebu kod dijabetičara, kao i osoba preosetljivih na navedene alergene.

SOLEVITA Gvožđe plus sirup u 5ml sadrži preporučeni dnevni unos gvožđa (jedna kafena kašičica). Sirup sadrži i vitamine B grupe, kao i folnu kiselinu, koji su neophodni za stvaranje eritrocita (ćelija koje stvaraju hemoglobin). Preparat sadrži i mangan, koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa. Bakar, cink i jod učestvuju u metabolizmu i vraćaju organizmu energiju. Preparat je namenjen odraslim osobama, ima ukus pomorandže.