Datum postavljanja: 25.12.2019

Kako biti zdraviji uz kolagen?

Ivana Pajević, spec.magistar farmacije
Piše Ivana Pajević, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 166, Ugao Atinske i Svetogorske bb, Kragujevac

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu. Ulazi u sastav preko 30% ukupnih proteina ljudskog organizma. Osnovni je sastojak vlakana vezivnog i kožnog tkiva. Neophodan je za formiranje hrskavice, nalazi se u kostima i zubima, mišićima, tetivama, zidovima krvnih sudova, korenu dlake i rožnjači. Odgovoran je za dobru strukuru i tonus kože i jake i čvrste kosti.

Postoji 16 tipova kolagena, najvažniji za nas su kolagen tipa I, II i III. Pored ove klasifikacije, potrebno je da razlikujemo još dva tipa kolagena, a to su endogeni, proizveden od strane našeg tela i egzogeni, unet u naš organizam ili hranom ili putem suplemenata. Kolagen tipa I cini 75-90% ukupnog kolagena i nalazi se u: koži, kosi, noktima, kostima I ligamentima. Kolagen tipa II predstavlja približno 10% ukupnog kolagena u našem organizmu, najviše ga ima u hrskavici u zglobovima, a kolagen tipa III nalazi se u: kostima, dentinu, hrskavicama, tetivama I drugim vezivnim tkivima.

Kakobitizdravijiuzkolagen1

Pojačanom fizičkom aktivnošću i starenjem nivo kolagena u našem organizmu opada. Životne navike, poput unosa hrane s visokim nivoom šećera, pušenje i prekomerno izlaganje Suncu takođe dovode do smanjenja nivoa kolagena u organizmu. Nakon 25. godine njegov nivo se godišnje smanji za 1,5%, tako da već od 40. godine naše telo koristi više kolagena nego što je u mogućnosti da proizvede. Uzimanjem kolagen suplemenata mogu se nadoknaditi potrošene zalihe kolagena.

Prirodni izvori kolagena su: morska riba i školjke, govedina, piletina i jaja. Goveđi kolagen je izgrađen uglavnom od kolagena tipa I i III. Tip kolagena koji je najzastupljeniji u pilećem kolagenu je tip II, neophodnim za izgradnju hrskavice u našem organizmu, što ga čini pogodnim za zdravlje zglobova. Riblji kolagen obiluje kolagenom tipa I, i njegova prednost u odnosu na druge izvore kolagena je da se više resorbuje i bolje iskorišćava u našem organizmu. Kolagen u jajima je pronađen u ljusci, kao i u belancetu jajeta i uglavnom sadrži kolagen tipa I. Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće, ili unos zelenog povrća (spanać, kelj, brokoli, kupus) jer je ova hrana bogata antioksidansima I vitaminom C i zbog toga stimuliše proizvodnju kolagena.

Da vam nedostaje kolagen u organizmu prvo ćete primetiti na koži, koja postaje dehidrirana i opuštena, pojavljuju se prve bore, nokti vam postaju lomljivi i krhki, kosa se tanji i „cveta“ na krajevima. Manjak kolagena u našem organizmu dovodi i do otežanog i usporenog kretanja, jer nedostatak kolagena u mišićima dovodi do smanjenja njihove elastičnosti i do smanjenja same mišićne mase.

Kada ishranom nismo u mogućnosti da unesemo dovoljne količine kolagena iIi da podstaknemo organizam da ga dovoljno sintetiše, potrebno je da koristimo kolagen suplemente. Kolagen koji se primenjuje oralno, dostupan je u nekoliko formi, u vidu tableta, praha, direkt granula ili rastvora. Kolagen u kremama za lice pomaže u sprečavanju nastanka bora. Injekcije kolagena uklanjaju bore s lica i kožu čine punijom i jedrom. Takođe, dokazana je i klinički opravdana primena injekcija kolagena pri otklanjanju bola u zglobovima. U suplementima kolagen je hidrolizovan i zbog toga se bolje resorbuje i više iskorišćava nego kolagen iz hrane, koga digestivni enzimi razlažu na pojedinačne aminokiseline i peptide. Za bolju resorpciju kolagena potreban je vitamin C, tako da je on uvek prateća komponenta svih kolagen suplemenata.

Preporučene dnevne doze unosa kolagena su u rasponu 2g do 10g, optimalno 5 g. Kolagen suplementi se uzimaju na prazan stomak, dakle pre obroka. Iako su koristi primene kolagena vidljive jako brzo, već posle mesec dana, preporuka je da se preparati kolagena kontinuirano primenjuju bar tri meseca.

Koristi uzimanja suplemenata kolagena su:

 1. Poboljšava zdravlje kože - daje koži čvrstinu, poboljšava njenu elastičnost i hidriranost, odnosno usporava starenje kože tako što umanjuje bore i suvoću kože
 2. Umanjuje bolove i degeneraciju u zglobovima - pomaže očuvanje strukture hrskavice, umanjuje inflamaciju i akumulacijom u hrskavici stimuliše naša tkiva da proizvode kolagen, što dovodi do smanjenja bola kod osoba s osteoartritisom
 3. Usporava osteoporozu – kolagen kostima pruža strukturu i daje im čvrtinu. Upotreba suplemenata kolagena dovodi do povećanja gustine minerala u kostima (BMD, engl. Bone mineral density)
 4. Podstiče metabolizam, energiju i rast mišićne mase
 5. Štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema – ukoliko nema dovoljno kolagena u arterijama one postaju slabe i ranjive, što može dovesti do arteroskleroze, a posledično i do srčanog ili moždanog udara. Primena kolagena dovodi i do povećanja nivoa “dobrog” HDL holesterola
 6. Ojačava kosu, nokte i zube – sprečava krtost noktiju, podstiče rast kose i noktiju, poboljšava zdravlje desni i zuba
 7. Podstiče zdravlje digestivnog trakta - pomaže u lečenju sindroma propustljivog creva
 8. Poboljšava zdravlje jetre - detoksikacija organizma
 9. Poboljšava raspoloženje i umanjuje simptome anksioznosti
 10. Izaziva gubitak telesne mase
 11. Poboljšava kvalitet sna

Kakobitizdravijiuzkolagen1

Do sada nije poznato da primena kolagen suplemenata ima mnogo poznatih rizika i neželjenih efekata. Moguće su alergijske reakcije, jer kolagen u suplementima potiče iz uobičajenih alergena iz hrane, kao što su riba, školjke ili jaja. Osobe alergične na ove namirnice treba da biraju kolagen suplemente u kojima je kolagen iz drugih prirodnih izvora, poput piletine, govedine ili svinjetine. Neke osobe koje su uzimale kolagen suplemente se žale na dugotrajan loš ukus u ustima, koji se može zadžati i do sat vremena nakon uzimanja suplementa. Kako bi se ovo izbeglo, preporuka je da se suplement kolagena uzima s nekim voćnim sokom. Moguća je i pojava gorušice. Neke osobe prijavljuju i gubitak apetita, što se u zavisnosti od lične situacije i potrebe može smatrati kako manom, tako i prednošću.

Zbog kolagena izgledamo privlačno i mladoliko, tako da ne čudi što ga uvek želimo više.

U Lilly apotekama možete naći veliki izbor kozmetičkih proizvoda s kolagenom, kao i kolagen suplemenata, i uvek možete dobiti adekvatan savet od naših farmaceuta koji kolagen je upravo za Vas.