Datum postavljanja: 30.12.2019

Šta je BHP i kako se leči?

Tatjana Radaković, spec.magistar farmacije
Piše Tatjana Radaković, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 94, Sremska br.6, Beograd

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je često oboljenje starijih muškaraca. Statistika kaže da u dobi od 50 do 60 godina starosti, njena učestalost je 50%, a u dobi od 80 godina, procenat se povećava na preko 80%. BHP predstavlja enormno uvećanje same prostate, koja onemogućava normalan protok urina kroz uretru. Glavni simptomi su: pojačan nagon za mokrenjem, otežano mokrenje, slab i isprekidan mlaz urina, a u najtežim oblicima dolazi do potpune nemogućnosti uriniranja. U tim situacijama se pacijentu mora uvesti urinarni kateter, što automatski povećava rizik od bakterijskih infekcija kao i od oštećenja bubrega.

Dijagnozu pacijentu postavlja urolog, koji pored fizičkog pregleda uzima u obzir i pacijentove simptome i godine, a rade se i nalazi krvi i urina.

Jedan od najvažnijih parametara je PSA-specifični antigen prostate, čije povišene vrednosti obično povezujemo sa karcinom prostate. Radi se i provera kreatinina, kako bi se proverila funkcija bubrega, kao i analiza urina, da se potvrdi da pacijent nema i neku bakterijsku infekciju.

Kada se pacijentu potvrdi dijagnoza BHP-a, savetuje mu se pravilan higijensko - dijetetski režim života. To uključuje smanjenje ili potpuni prestanak unošenja alkohola, kao i smanjeno unošenje tečnosti pred spavanje, kako bi noću potreba za mokrenjem bila što manja.

Kako se leči?

U lečenju benigne hiperplazije prostate učestvuju dve grupe lekova:

  1. Alfa adrenergički antagonisti koji opuštaju glatki mišić vrata mokraćne bešike i kapsule prostate, i na taj način omogućavaju lakši protok urina. Ova grupa lekova se daje kod blažih simptoma BHP-a. Preporuka je da pacijenti ove lekove piju pred spavanje, pošto se njihovom primenom može javiti nagli pad krvnog pritiska. Za lekove, terazosin i doksazosin preporuka je da se ne uzimaju zajedno sa lekovima za erektilnu disfunkciju, kako ne bi dodatno oborili pritisak.
  2. Inhibitori 5-alfa reduktaze inhibiraju produkciju dihidrotestosterona iz testosterona, koji se smatra odgovornim za rast prostate.Upotrebom ove grupe lekova, smanjuje se veličina prostate do 20%, a potrebno ih je uzimati minimalno 3 do 6 meseci kako bi ispoljili svoj efekat.

Kod težih oblika BHP-a, ove 2 grupe lekova se kombinuju, pri čemu se inhib.5-alfa reduktaze piju ujutro,a alfa adrenergički antagonisti uveče.

Značajnu ulogu u prevenciji i lečenju BHP-a imaju biljni preparati ili kombinacije biljnih ekstrakata i minerala i vitamina:

Ekstrakt ploda testeraste palme (lat.Serenoa repens) sadrži supstancu koja je po svojoj hemijskoj strukturi slična lekovima iz grupe inhibitora 5-alfa reduktaze i kao takva smanjuje otok i veličinu prostate, olakšavajući simptome mokrenja.Pacijent treba da bude upoznat da preparati koji sadrže ekstrakt ploda testeraste palme mogu stupiti u interakciju sa lekovima protiv zgrušavanja krvi.

Suvi ekstrakt lista koprive (lat.Urtica dioica) budući da podstiče mokrenje i potpuno pražnjenje bešike, kao i da ima protivupalna svojstva, izvrsna je pomoć kod problema s prostatom. Pacijentima treba naglasiti da se ne preporučuje uzimanje sa tabletama za spavanje, tbl litijuma, varfarinom i insulinom kao i sa biljnim preparatima koji imaju u sastavu veliku količinu vitamina K. Upotreba preparata sa koprivom je svakako bezbedna u kraćem vremenskom intervalu, odnosno do 6 meseci.

Suvi ekstrakt semena bundeve (lat. Cucurbita pepo) predstavlja značajan izvor esencijalnih masnih kiselina, fitosterola, cinka i vitamina E. Smatra se da smanjuje otok prostate i da tako olakšava simptome hiperplazije.

Cink je esencijalni mikroelement koji se dovodi u vezu sa rastom, deobom i sazrevanjem ćelija. Kod BHP se koristi jer utiče na smanjenje stvaranja dihidrotestosterona, koji je odgovoran za rast prostate. Takodje, deluje kao imunomodulator i štiti organizam od virusa.

U sastav biljnih preparata često ulaze vitamin C, kao jak antioksidant, i mlečika (lat.Epilobium parviflorum), koji su takodje pokazali dejstvo na smanjenje veličine prostate.

Vas Lilly farmaceut uvek može da Vam preporuči neki od biljnih preparata radi prevencije i olakšanja tegoba BHP-a, kao i da Vas uputi kod urologa ukoliko simptomi već dugo perzistiraju, sa ciljem da Vam se uspostavi dijagnoza i dobije optimalna terapija.