Datum postavljanja: 03.03.2020

Savremeni način života i homeopatsko lečenje

Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Piše Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 123, Vojvode Stepe 114 – 116, Voždovac - Beograd

Homeopatija se zasniva na dva osnovna principa: holističkom i principu "slično se sličnim leči". Holistički pristup podrazumeva pristup pacijentu kao individui i posmatra ga kao celinu. Princip ”slično se sličnim leči” znači da se simptomi bolesti leče onim supstancama koje takve simptome izazivaju kod zdravih ljudi.

Osnivač homeopatije je nemački doktor Samjuel Hahnemann, koji je pretpostavio da supstanca koja izaziva tegobe može i da ih uspešno izleči.

Cilj homeopatskog lečenja je da pomogne regulacionim mehanizmima organizma, da ga vrati u normalnu funkciju i da obnovi njegovu energiju.

Homeopatski lek podstiče prirodne sposobnosti organizma da se izleči. Homeopatski lekovi imaju mnogo manje neželjenih dejstava nego konvencionalni lekovi. Treba istaći da se homeopatija može primenjivati sa konvencionalnom medicinom, samo što visoke doze klasične terapije mogu da umanje dejstvo homeopatskog leka.

Homeopatski preparati se mogu naći kao monokomponentni ( u homeopatskim apotekama) ili kombinovani (u homeopatskim i klasičnim apotekama) , a proizvode se po preskripcijama iz homeopatskih farmakopeja.

Pedijatri preporučuju kompleksne homeopatske lekove od najranijeg dečijeg uzrasta. Bebama se od rođenja mogu olakšati grčevi i nicanje zubića. Praksa pokazuje da deluju i na smirenje, smanjenje napetosti i nervoze beba.

Homeopatski preparati koji se primenjuju oralno, mogu biti u tečnom stanju (rastvori, sirupi) ili u čvrstom stanju - pilule, granule. Upotrebljavaju se tako što se polako otapaju u ustima (granule) ili se piju u kapima. Važno je naglasiti da za homeopatske preparate važi pravilo da se petnaestak minuta pre i posle uzimanja leka ne pije i ne jede ništa, posebno hrana ili preparati koji imaju jake ukuse i mirise ( mentol bombone, paste, žvake, crna kafa, beli i crni luk).

Opšte pravilo vezano za primenu homeoptaskih preparata kaže da je u akutnim stanjima doziranje češće - na svakih sat-dva vremena po jedna doza. Kada dođe do poboljšanja simptoma, prelazi se na uzimanje 2-3 puta dnevno. Naravno, za svaki preparat postoji uputstvo za upotrebu kojeg se treba pridržavati ili će uputstvo izdati homeopata koji prati pacjenta. Na samom početku primene, može doći čak i do pogoršanja simptoma, ali to je opisano kao kratkotrajno i očekivano pogoršanje, nakon čega sledi oporavak i izlečenje.

Homeopatski interviju, kao neka vrsta anamneze pacijenta, može da sadrži najrazličitija pitanja vezana za sve aspekte života, sagledavajući osobu kao celinu. Simptomi koji se ispoljavalju kod pacijenta, ali i njegove navike ili ono što mu prija ili mu smeta, mogu uticati na odabir homeopatskog leka.

Od 2006. godine homeopatija je priznata kao komplementarna grana medicine od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i sve je veći broj broj lekara i u našoj zemlji koji u svojoj praksi primenjuje ovaj način lečenja, odnosno kombinuje ga sa klasičnom medicinom.