Datum postavljanja: 11.05.2020

Virus o kojem priča ceo svet- koronavirus

Ana Koprivica, magistar farmacije
Piše Ana Koprivica, magistar farmacije
Apoteka Lilly 182, Železnička ulica - Tc Lazarevac, Lazarevac

Koronavirusi su velika familija virusa. Sa nekim vrstama smo se već suočavali, a mogu dovesti do razvoja bolesti tipa obične prehlade, do težih forma kao što su one sa SARS-CoV i MERS-CoV. Virus koji je uspeo da zaustavi ceo svet jeste SARS-CoV-2, dovodi do teškog akutnog respiratornog sindroma, a samu bolest zovemo COVID-19. Najveći problem jeste što o ovom virusu malo znamo jer je nov, a pokazalo se i da je nepredvidiv.

Dobili su ovo ime jer na samoj površini virusa postoje proteini u obliku šiljaka i to im daje izgled krune. Oni su važni jer pomoću njih virus ulazi u ćelije domaćina i prepoznaje koja su mesta u organizmu osetljiva. Prenose se između životinja i ljudi. Otkriveno je da virus ima genome koji su prepoznati u slepim miševim, ali poreklo samog virusa nije razjašnjeno.

Simptomi koje osobe obolele od COVID-19 infekcije mogu primetiti su:

  • povišena temperatura, najčešće izrazito visoka temperatura, mada može biti i blago povišena
  • kašalj, najčešće suvi<
  • poteškoće pri disanju<
  • bol u mišićima

Manje specifični simptomi mogu biti : curenje iz nosa, bol u grlu, GIT tegobe kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Najteža komplikacija jeste akutni respiratorni distres sindrom, možemo reći teška upala pluća i akutno oštećenje bubrega.

Trenutno ne postoji specifičan lek kako bismo izlečili ovu infekciju, a vakcina još nije napravljena kao mera prevencije. Terapija je samo simptomatska i suportivna, bilo da se pacijent leči u kliničkim uslovima ili van nje.

Period u kome osoba može prenositi zarazu na druge jeste dug, može biti čak do 14 dana i ovo ga razlikuje od ostalih virusa gde je period inkubacije dosta kraći. Najosetljiviji jesu starija populacija i osobe sa komorbiditetima.

Uvideli smo da prevencija može biti najveći lek.

Ono što mi možemo da uradimo kako bismo smanjili šanse za bilo koju respiratornu infekciju, kao i infekciju izazvanu ovim koronavirusom jeste da se pridržavamo utvrđenih mera zaštite. U mere zaštite spada redovno i pravilno pranje ruku, čišćenje ruku i radnih površina dezificijensima, držanje distance od 2m, izbegavanje kontakta  sa osobama koje imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije. Preporuka je da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenom prostoru gde cirkuliše veliki broj ljudi.

Važno je da vodimo računa o svom zdravlju. Organizmu je potrebno obezbediti dovoljno sna, pravilnu i redovnu ishranu, kao i vreme da se na svaki stres prilagodi.

Dijetetski suplementi su nam uvek na raspolaganju, za one koji žele da pomognu organizmu da se izbori sa disbalansima, ako postoje, a i ako osećamo potrebu da je našem organizmu potrebna potpora. Tradicionalno, možemo koristiti preparate koji sadrže vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Ističu se cink, vitamin D, vitamin C kao i prirodni preparati na bazi crne zove i beta glukana.

Lilly farmaceuti su tu uvek za Vas da vam daju odgovarajuću preporuku i savet šta bi bilo pravo rešenje za očuvanje i poboljšanje vašeg zdravlja.