Datum postavljanja: 05.10.2020

Početak nove školske godine

Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Piše Jelena Stefanović Vojinović, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 123, Vojvode Stepe 114 – 116, Voždovac - Beograd

Početak školske godine ove jeseni biće po mnogo čemu drugačiji nego predhodnih godina. Roditelji, učitelji, nastavnici, ovih dana su u nedoumici kako da pripreme  i prilagode svakodnevni rad i funkcionisanje novonastaloj situaciji.
Mere prevencije, održavanje distance, obavezno nošenje maski...sve su to izazovi koje jedva da smo mi stariji savladali, boreći se ovih meseci sa globalnom pandemijom.
Apoteke su ovih dana pune zabrinutih roditelja  koji imaju pitanja o tome šta činiti da
budu bezbrižni, a deca bezbedna kada se od septembra vrate u školske klupe.
Evo nekoliko saveta, koji nam mogu olakšati ovaj početak školske godine.

Dezinfekcija i održavanje higijene

Preporuka je da se radne površine i podovi u školama čiste i održavaju češće nego inače.
Što se tiče dece, trebalo bi da imaju gelove na bazi alkohola za suvo pranje ruku ili bočice  u spreju sa alkoholom, kojima će moći da dezinfikuju ruke, ali i radnu površinu ako za to bude bilo potrebe.

Užina

Potrudite se da deca jedu pre odlaska na časove, jer će časovi trajati kraće nego inače, pa im užina možda neće ni trebati. Ako ipak nose užinu, preporuka je da to bude nešto pripremljeno kod kuće. Evo prilike da se malo potrudimo i da deci još jednom pokažemo značaj dobro izabrane užine koju nose od kuće. Neka to bude sendvič ili neko voće, nešto što će im biti lako za konzumaciju, a opet dovoljno da  zadovolji njihove potrebe.

Maske

Prema najnovijim istarživanjima, najveći stepen zaštite od virusa pružaju  maske sa oznakom N95, zatim hiruške maske i višeslojne platnene maske koje mogu da se peru i peglaju.
Ono što je možda bitnije od samog nošenja maski jeste način na koji se maska stavlja na lice, skida i odlaže .
Naučimo decu da masku skidaju čistim rukama hvatajući ih za lastiš.
Maska se odlaže na čistu površinu ili može u čistu kesicu, do sledeće upotrebe.
Ne treba je spuštati na bradu, niti je "motati po rukama".
Ponovo se stavlja čistim rukama, drži se samo za lastiš i podešava malom žičicom preko nosa.
Ne treba je stalno pipati, nameštati, spuštati kada pričamo; maska treba da pokrije i nos i usta, i da ide ispod brade.

Imunitet

Ponovićemo šta je to što nam je potrebno da bi nam organizam bio otporniji i spremniji na odgovor ako dodje do virusnih infekcija, jer stiže nam jesen, svakako će ih biti!
Što se tiče važnosti u prevenciji i jačanju imuniteta, vit.D zauzima jedno od prvih mesta na listi neophodnih vitamina.
Dnevne doze nisu precizno utvrđene, naročito zato što se stalno objavljuju nova istraživanja koja se intenzivno bave ulogom vitamina D u  procesima kada u ogranizmu postoji zapaljenje. Medjutim, vitamin D nije nepoznanica i  postoje preporuke iz prakse koje se primenjuju godinama.
Deci se danas preporučuje 400-1000IJ vit D u zavisnosti od uzrasta, kod odraslih se primenjuju doze od 800-2000IJ dnevno, a to pre svega zavisi od toga šta je razlog suplementacije ovim vitaminom. Laboratorijske analize, koje pacijenti donose u apoteke na uvid kada žele da se konsultuju o vitaminskoj terapiji, pokazuju nam da većina ima niske konc. vit D, pa smo zbog toga podložniji zapaljenjima, infekcijama , osteoporozi...
Cink je mikroelement od ogromnog značaja za naš organizam. Posreduje u  svim procesiima koji su od velike važnosti za naš imunitet.
Dnevne doze cinka za decu do 12 god. su do 10mg, dok se kod odraslih kreću u opsegu 10-20mg.U prepartima za decu obično je u tableticama za žvakanje i u sirupu.

Vitamin C se često može naći u kombinaciji sa cinkom i te kombinacije su odlične; dnevna doza za decu kreće se od 40mg do 180mg, a i to naravno zavisi od uzrasta i potreba deteta.
Multivitaminski preparati za decu sadrže dobre i izbalansirane kombinacije vitamina i minerala koja su deci nepohodna za pravilan rast i razvoj. Oni mogu da doprinesu da im se malo popravi i apetit, pa se često i u tu svrhu preporučuju.
Omega 3, riblje ulje  u obliku ulja ili perlica može biti jako korisno za pravilan rast i razvoj. Potrebno je samo voditi računa da se istovremeno ne uzimaju preparati koji sadrže iste vitamine, ne bi li se sprečilo njihovo "nagomilavanje" u organizmu.
β glukani pojačavaju odbrambene sposobnosti ćelija koje imaju značajnu ulogu u borbi protiv virusa i bakterija.
Crna zova – zahvaljujući antocijanima i flavonoidima, crna zova je moćan antioksidans sa  pozitivnim dejstvom na respiratorne virusne infekcije.
Matični mleč, med i propolis  su preparati koji se tradicionalno koriste na našim prostorima u cilju jačanja imuniteta i otpornosti na različite infekcije. Ako ne postoji alergija na ove proizvode, mogu ih upotrebljavati i deca i odrasli.
Ono što je takođe veoma važno jeste održavanje dobre crevne flore izbalansiranom, redovnom i pravilnom ishranom. Upotreba probiotika za jačanje crevnog imuniteta preporučuje se svima kojima je narušena ravnoteža, a koja se manifestuje lošim varenjem, nadutošću, gasovima, dijarejom ili opstipacijom. Posebno je značajan sastav  crevne mikrobiote kod osoba sklonih alergijama.
Homeoptaski preparati za imunitet kao podrška kod infekcija izazvanih virusima pokazali su se odličnim izborom u epidemijama gripa. Kod dece se mogu primenjivati od rođenja. Iskusni homeopta ili savetnik za homepoatiju u apoteci daće vam smernice kako da ih upotrebljavate.
Dobra preporuka je i temeljna toaleta nosa i usne duplje po dolasku iz škole, a u tu svrhu mogu se koristiti različiti sprejevi sa fiziološkim rastvorom, rastvorom srebrne vode ili propolisa.
I na samom kraju, a možda najvažnije od svega...pričajte sa decom da vidite koliko razumeju situaciju. Podelite sa  njima svoja razmišljanja, savetujte ih kako da se ponašaju i razjasnite sa njima nedoumice ako ih imaju, odgovorite im na pitanja, ako ih postavljaju.. jer deca gledaju u nas...čitaju nam sa lica radost, sreću ali i zabrinutost. Zato se potrudite da budete smireni i da im svojim primerom pružite sigurnu podršku.