Datum postavljanja: 08.03.2021

NEGA KOŽE LICA – ANTI AGE

Neda Radojković, magistar farmacije
Piše Neda Radojković, magistar farmacije
Apoteka 223, BW Galerija, Beograd

Da li znate da je pitanje u apoteci „imate li nešto protiv bora“ skoro jednako često kao pitanje „imate li nešto protiv bolova“ ?

Bore kao merna jedinica mladosti i lepote u savremenom svetu, obrnuto su  srazmerne osećaju  sreće, samopouzdanju i mladalačkom izgledu. Medjutim, starenje je potpuno prirodan proces. Kao što ne možemo zaustaviti vreme, ne možemo ni starenje. Ali, razumevanjem procesa starenja i zavirivanjem ispod površine kože, kao i odabirom odgovarajućih preparata u odredjenom životnom dobu, možemo ga bar malo usporiti, osvežiti i ulepšati.

KAKO KOŽA STARI?

Starenje kože uzrokovano je unutrašnjim i spoljašnjim faktorima.

Unutrašnji faktori su genetika i hormonski disbalans koji zajedno uzrokuju pojavu finih bora i gubitak elastičnosti, usled smanjene produkcije kolagena i redistribucije lipida. Na njih vrlo malo možemo uticati.

Spoljašnji faktori su UV zračenje, zagadjenje vazduha i pušenje - jednom rečju oksidativni stres!

Pod uticajem UV zraka, formiraju se slobodni radikali, koji oksidacijom različitih struktura ćelija trajno ih oštećuju. UVA zraci podstiču  ekspresiju enzima matriksnih metaloproteinaza i dovode do smanjene sinteze i povećane degradacije kolagenih i elastičnih vlakana u dubljim slojevima kože. Koža koja je konstantno izložena UVA zračenju je upravo koža koja prevremeno stari, gubi tonus i elastičnost i sklona je pojavi hiperpigmentacija. To je takozvano  fotostarenje. Zaključujemo, SPF je najbolji anti age !

Starenje kože se odvija u svim njenim slojevima.

Na nivou epidermisa (površinski sloj kože) sporije je obnavljanje ćelija i smanjuje se sinteza lipida. U dermisu (središnji sloj) produkcija kolagena opada 1% godišnje, počev od dvadeset pete godine, a smanjuje se i količina hijaluronske kiseline. U hipodermisu (najdublji sloj) smanjuje se broj adipocita (ćelija u kojima se skladište lipidi) što uzrokuje pad tonusa i promenu kontura lica.

Sada, kada sve ovo znamo, hajde da koži osmislimo odgovarajuću negu i objasnimo kako neke od najčešćih supstanci u kremama i serumima mogu da nam produže mladalački izgled.

HIJALURONSKA KISELINA

U zavisnosti od svoje molekulske mase, hijaluronska kiselina ima i efekat hidratacije i anti age dejstvo. Ako je njena molekulska masa 800 kDa, ona će na koži stvarati tanak nepropusan film koji će sprečiti transdermalni gubitak vode i na taj način joj vratiti glatkoću i tonus. U slučaju da se u vašem preparatu nalazi hijaluronska kiselina koja je manje mase, ovaj molekul će dublje proći u kožu gde će ciljano delovati na nastanak prvih mimičkih bora.

KOLAGEN

Kolagen kao sastojak u preparatima za negu kože, pogotovo ako je udružen sa Vitaminom C, daje odlične rezultate. Osim što će se redovnom upotrebom preparata licu vratiti čvrstina i tonus, bore će biti manje vidljve.

RETINOIDI

Retinoidi predstavljaju zlatni standard u tretmanu ostarele kože. Deluju tako što ispoljavaju efekte na ekspresiju gena, smanjuju stvaranje kolagenaze i stimulišu stvaranje novog kolagena. Ostavljaju glatku kožu radeći piling kože, smanjuju lučenje sebuma, ublažavaju fleke i pigmentacije, utiču i na proširene pore. Koriste se i za tretman akni. U zavisnosti od oblika i koncentracije, mogu da izazovu i „retinoidni dermatitis“ pa  je preporuka da se postepeno uvode u rutinu. Fotosenzitivni su, i najbolje je da se koriste tokom zimskih meseci.

ANTIOKSIDANSI

VITAMIN C

U koncentracijama od 10-20% je najefikasniji, i daje vidljive rezultate. Osim što koži daje blistavost, od njega će koristi imati i koža sa hiperpigmentacijama, borama i umorna koža. Najsigurnije je koristiti ga u večernjoj rutini, nekoliko puta godišnje.

VITAMIN E

U većim koncentracijama, kada je pri vrhu liste sastojaka, kao antioksidans štiti kožu od spoljnjih uticaja (UV zračenja), poboljšava erlastičnost i opšte stanje kože. Odlično se kombinuje sa Vitaminom C, i zajedno daju sjajne rezultate.

NIACINAMID (VITAMIN B3)

Koristi od niacinamida su višestruke. Od jačanja oslabljene kožne barijere, ublažavanja bora, poboljšanja tonusa i teksture kože, do seboregulacije i poboljšane hidratacije kože. Može da se kombinuje sa većinom aktivnih sastojaka, što ga čini najzahvalnijim sastojkom u rutini nege kože.

POLIFENOLI

Prirodni antioksidansi koji se dobijaju iz ekstrakta zelenog čaja, i još potentniji resveratrol iz koštica groždja. Štite kožu od spoljnih uticaja,što ih čini vrlo efikasnim u sprečavanju prevremenog nastanka bora. 

KOENZIMQ10

Učestvuje u stvaranju ćelijske energije, podstiče regeneraciju ćelija i neutrališe slobodne radikale.    

U Lilly apotekama se nalazi veliki asortiman medicinske preparative, a o izboru odgovarajuće nege i kombinacije sastojaka shodno vašim potrebama posavetujte se sa ljubaznim farmaceutima i farmaceutskim tehničarima u nekom od naših brojnih objekata.