Datum postavljanja: 16.08.2021

CELULIT- Šta znamo o njemu i kako ga se rešiti?

Emilija Simić, magistar farmacije
Piše Emilija Simić, magistar farmacije
Apoteka Lilly 225, Svetosavska 31, Vladičin Han

Iako se dugi niz godina radi na otkriću efikasnog i bezbednog tretmana za uklanjanje celulita, on je i dalje jedan od vodećih problema ženskog pola. Zbog razlike u građi potkožnog tkiva, celulit više pogađa žene nego muškarce. Kod žena se masti obično distribuiraju na kukovima, butinama, stomaku, u glutealnom predelu, u listovima, dok sa starenjem i nadlaktice   mogu biti mesta pojave celulita. Neophodno je naglasiti razliku između gojaznosti i celulita jer se on može javiti i kod osoba bez viška kilograma. Ukoliko se pitate odakle Vama celulit, iako ste disciplinovani u pogledu ishrane, u daljem tekstu saznajte zašto se on javlja i kako ga ukloniti.

Šta je celulit i kako nastaje?

Celulit predstavlja sloj masnih naslaga i toksina, nepravilno raspoređenih ispod kože, koji uzrokuju poremećaj mikrocirkulacije potkožnog tkiva. Koža zahvaćena celulitom nije glatka i zategnuta, već vrlo često ima izbočine i udubljenja što objašnjava njegovo upoređivanje sa pomorandžinom korom.

Srž ovog problema je ispod površine kože. Masne naslage u dubljim slojevima kože su raspoređene u pregrade koje su obavijene tankim slojem vezivnog tkiva. Celulit nastaje kako posledica uvećanja masnih ćelija koje izbijaju iz pregrada i guraju kožu naviše formirajući izbočenja. Ne može se zanemariti i zadebljanje vezivnog tkiva čija kolagena vlakna povlače kožu ka dubljim slojevima formirajući udubljenja. Ovi procesi budu uglavnom praćeni zadržavanjem tečnosti u delu tela zahvaćenog celulitom.

Zašto nastaje celulit?

Celulit je multifaktorijalno stanje kože koje se javlja kod 80% do 90% žena. Sklonost ka pojavi celulita može biti genetski uslovljena, ali i drugi faktori poput hormona, stresa, nepravilne ishrane, nedovoljnog unosa tečnosti, nedostatka fizičke aktivnosti, konzumiraja alkohola i cigareta mogu doprineti njegovom nastajanju. Genetika može odrediti strukturu i teksturu kože, oblik tela, brzinu metabolizma. Hormoni su takođe značajni u nastajanju celulita među kojima važnu ulogu ima estrogen. Nizak nivo estrogena uzrokuje smanjenu elastičnost i prokrvljenost kože, sporije stvaranje kolagena i porast masnih ćelija. Ishrana koja sadrži dosta masti, ugljenih hidrata i soli može doprineti nastajanju ovog problema. Osobe koje dosta vremena provode sedeći, takođe imaju veće predispozicije za pojavu celulita. Dobro je poznato da izloženost duvanskom dimu predstavlja jedan od vodećih faktora rizika za nastanak bolesti disajnog sistema ali osim toga, nikotin iz duvana smanjuje prokrvljenost i ometa proizvodnju kolagena što uzrokuje smanjenu elastičnost kože. Treba izbegavati svakodnevno nošenje tesne odeće jer može uticati negativno na pojavu celulita.

Razvoj celulita prolazi kroz nekoliko faza. Iako celulit počinje da se stvara u ranijim godinama života, u prvoj fazi je neprimetan na prvi pogled, postaje vidljiv u obliku kvržica i udubljenja tek kada se prstima stegne koža. U drugoj fazi koža postaje opuštena, tako da su izbočenja vidljiva i bez stezanja kože. Sa napredovanjem, koža je više istanjena i manje elastična, primećuje se još više kvržica u potkožnom tkivu. Celulit je tvrd, može stvarati pritisak na nervne završetke i prouzrokovati bol.

Kako ukloniti celulit?

Eliminacija celulita je dugotrajan proces koji zahteva izmene u načinu života. Kompletan pristup za njegovo uklanjanje podrazumeva uravnoteženu i zdravu ishranu, fizičku aktivnost prilagođenu zdravstvenom stanju, unos dovoljnih količina tečnosti, primenu anticelulit krema i masaža i naravno, odricanje od loših navika.

Anticelulit kreme zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima pospešuju mikrocirkulaciju i razgradnju potkožnih masti. Zahvaljujući saponozidima koji su odgovorni za rastvorljivost lipida, bršljan je poznat kao odličan anticelulitni agens, jer pomaže da se uklone masti i toksini iz celulitnog tkiva. U sastavu anticelulit krema može se naći još i ekstrakt divljeg kestena koji osim što je efikasan kod proširenih vena i otečenih nogu, podstiče cirkulaciju, ubrzava razgradnju celulita i smanjuje njegovu vidljivost. Arnika koja koži daje mekoću, zateže je i hrani, podstiče proizvodnju kolagena, pa osim što smanjuje vidljivost celulita isto deluje i kod strija. Za efikanost anticelulit preparata odgovorne su i morske alge koje ubrzavaju metabolizam i omogućaavju dobru razmenu materija, dok je glina odlična za upijanje toksina. Vrlo često na deklaraciji ovih preparata možete uočiti prisustvo mentola. On dubinski hladi kožu i može biti koristan kod osoba koje imaju probleme sa venama i kapilarima, dok kreme koje greju nisu dobra opcija u ovom slučaju. Osim biljaka, anticelulit preparati mogu sadržati i mukopolisaharidazu, efikasan enzim koji čini potkožno tkivo propustljivijim, pa nema zadržavanja toksina i masti.

Osim adekvatnog anticelulit preparata koji odgovara Vašim individualnim potrebama, u rešavanju ovog problema mogu doprineti i anticelulit masaže tačno određenih regija. Vrlo je važno da ih radi fizioterapeut obučen za ovu tehniku, da bi se sprečilo stvaranje podliva, modrica i pucanje kapilara. Ishrana koja sadrži dosta vlakana, manje soli i više tečnosti, takođe će Vam pomoći u rešavanju ovog problema. Iako kozmetički saloni nude veliki broj tretmana za uklanjanje celulita koji mogu biti ponekad neprijatni, a često skupi i sa kratkotrajnim efektima, male promene u Vašim svakodnevnim navikama mogu dati odlične rezultate.  

U svim našim objektima, Lilly farmaceuti će Vam svojim savetima pomoći u odabiru adekvatnog anticelulit preparata, na Vama je da budete istrajni, kako biste uspešno rešili problem.