Datum postavljanja: 13.10.2021

Kožne bolesti kod dece ( atopijski dermatitis, pelenski dermatitis i urtikarija)

Sandra Jovančić, magistar farmacije
Piše Sandra Jovančić, magistar farmacije
Apoteka 228, Jo Lajoša bb, Subotica

Kožne bolesti kod male dece je teško definisati i rasvetliti, simptomi tih oboljenja mogu da budu stresni kako i za njih same tako i za roditelje, zbog toga neophodan je stručan medicinski pregled i savet o adekvatnoj nezi kože i ukoliko je potrebno i adekvatnoj terapiji. U nastavku posvetićemo pažnju najučestalijim kožnim oboljenjima sa kojima se suočavaju bebe i mala deca.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je ekcematozna promena na koži praćena svrabom, koja se najčećše javlja već u prvim mesecima života. Najčešće je genetski uslovljena, što znači da je mogućnost nastanka povećana ukoliko jedan ili oba roditelja pate od ekcema, polenske groznice ili astme. Postoji i mogućnost nastanka i kod dece gde je porodična anamneza negativna. Kod 75% dece dermatitis se povuče u ranim tinejdžerskim godinama, ali u nekim slučajevima može da ostane prisutan kroz odraslo doba kao hroničan ekcem.

Simptomi i znaci:

 • Prisustvo ospica
 • Suva koža koja se ljušti, može da bude i upaljena sa prisustvom crvenih tačkica
 • U akutnoj fazi koža može da bude ispucala i vlažna i da se stvaraju kraste
 • Promene se najčešće javljaju na licu pogotovo na obrazima i vratu
 • Često su zahvaćeni i delovi tela gde se koža savija kao što su pregibne strane zgloba ručja, laktova i kolena.

Osnovni uzrok iritacije kod atopijskog dermatitisa je suva koža, tako da je primarna terapija obilna hidratacija kože pomoću emolijenthih krema koje mogu da se nabave u apoteci bez lekarskog recepta. Emolijentne kreme treba nanositi redovno i obavezno posle kupanja da bi se sprečio gubitak vode prilikom sušenja.

Sapun, deterdžente, penušave i parfemisane kupke treba izbegavati, kao i vunene tkanine i sintetičke materijale koji takođe mogu da iritiraju kožu.

Poželjno je u ishrani izbegavati konzervanse, veštačke boje, zaslađivače i druge potencijalne alergene. Pogrešan je stav da hipoalergenske dijete koje podrazumevaju isključenje mleka dovode do poboljšanja, dokazi za to su sporni i svaki vidi dijetetskog režima ishrane kod beba i male dece mora da bude pod nadzorom lekara.  Veruje se da dojenje obezbeđuje IgA imunoglobulin koji se suprostavlja alergenima u sluznici creva i na taj način štiti od atopijskog dermatitisa.

Pelenski dermatitis

Kod većine beba se u nekom uzrastu javi pelenski osip koji se javlja na površini prekrivenoj pelenama, najveća je učestalost kod odojčadi uzrasta od 7-12 meseci.

Najčešći uzročnici su amonijak iz urina, fekalni mikroorganizmi i drugi sastojci urina i fecesa.

Najčešći razlozi za nastanak pelenskog dermatitisa:

 • Retko menjanje pelena
 • Zadržavanje vlage usled nošenja uskih vodootpornih pelena
 • Nepravilno pranje i nega
 • Dijareja, rizik je povećan ukoliko je broj stolica na dan veći od tri
 • Osetljiva koža i pozitivna porodična anmneza za dermatitis

Lečenje uključuje češće menjanje pelena, kožu prati blagim sapunima i nežno osušiti, na čistu kožu naneti zaštitne masti sa cink oksidom ili pantenolom. Izbegavati upotrebu bebi pudera i vlažnih maramica koje mogu izazvati iritaciju kože. Kad god je moguće, detetu skinuti pelene da bi koža mogla da se osuši i zaleči. Ukoliko i posle pridržavanje svih higijenskih mera nema poboljšanja neophodan je pregled pedijatra koji će proceniti da li je došlo do razvoja sekundarne gljivične ili bakterijske infekcije i prepisati odgovarajuću terapiju.

Urtikarija (koprivnjača)

Urtikarija je alergijska reakcija na koži koja se manifestuje promenama u vidu papula ili ploča praćenih crvenilom, promene su slične kao posle kontakta sa koprivom i u 50% slučajeva se javlja i otok. Povećan faktor rizika za nastanak urtikarije je kod dece koja imaju neku atopijsku bolest (astma, alergijski rinitis, druge alergije).

Može da bude akutna i hronična:                                                                                        

Akutna traje kraće od 6 nedelja, najčešći uzročnici su okidači iz spoljne sredine npr. lekovi, neke namirnice, alergeni, ubodi insekta, fizički faktori (toplota, hladnoća, pritisak, sunce)

Hronična traje duže od 6 nedelja za razliku od akutne i u 80% slučajeva nema očiglednog okidača is spoljne sredine.

Simptomi i znaci:

 • Karakterističan lokalni otok od nekoliko milimetara do centimetara
 • Reakcija je brza, stvara se prolazno crvenilo i otok koji svrbi
 • Ruke, noge ili oči mogu da oteknu

Obično simptomi traju 24 sata i ako je blaga može se lečiti antihistaminicima, poseban oprez kod lokalnih jer pojedini mogu da izazovu fotosenzibilizaciju kože pod uticajem sunčeve svetlosti. Ukoliko je izražen edem, a naročito ako se on širi na kapke i usne i ako dođe do suženja gornjih disajnih puteva, gde dete počinje otežano da diše, stanje treba tretirati kao hitan medicinski slučaj.

U svim Lilly objektima možete da se posavetujete sa našim farmaceutima o pravilnom izboru proizvoda i adekvatnoj nezi osetljive dečije kože. Nudimo Vam širok asortiman proizvoda za negu osetljive dečije kože.