Datum postavljanja: 07.04.2022

Interakcije lekova, hrane i dijetetskih suplemenata

Slađana Panajotović, Mr ph. spec.
Piše Slađana Panajotović, Mr ph. spec.
Apoteka 198, Ruzveltova 33, Beograd

Kada se nakon lekarskog pregleda i postavljene  dijagnoze uputite u apoteku, sigurno se zapitate kakav će tok imati terapija i kako će vaš organizam reagovati na propisanu terapiju shodno vašim životnim navikama. Farmaceut će Vam adekvatnim savetom  pomoći  u rešavanju dilema o terapiji. Osim opisa glavnih karakteristika leka, dobićete informaciju  kako i u koje doba dana da primenite lek.

Osim lekova, kao dopunu terapije mnogi istovremeo koriste i dijetetske suplemente. Ova  praksa je sve uobičajnija. Od momenta primene leka i dijetetskih suplemenata i njihovog prolaska kroz organizam do eliminacije, postoji potencijalna mogućnost da dođe do njihovog međudejstva. Takođe, lekovi mogu stupiti u međudejstvo sa sastojcima hrane. Međusobni uticaj lekova, suplemenata i hrane se stručno nazivaju interakcije. One se na primer mogu desiti u organima za varenje, u krvi, u jetri i drugim organima. Takođe, dobro je znati da i alkohol može stupiti u interakcije sa lekovima, kao i sunčevi zraci. Šta zapažamo kao rezultat ovih procesa? To je promena delovanja leka tj. promena efekta terapije. Usled interakcija, lek posledično može imati oslabljeno ili pojačano dejstvo. Može porasti mogućnost za pojavu neželjenog dejstva leka. Tok terapije tako biva narušen i dešavaju se zdravstvene komplikacije kod pacijenata. Zaključujemo stoga koliko je važno izbeći ove pojave.

U sledeća  tri slučaja se interakcije mogu izbeći ukoliko se  lekovi primene  sa 2-3 sata razmaka:

 • antibiotici i lekovi na bazi probiotskih bakterija
 • rosuvastatin (hipolipemik) i antacidi
 • cefaleksin (antibiotik) i preparat cinka

Da li će se interakcije ispoljiti, zavisi od hemijskih odlika, ukupne dnevne doze i vremena uzimanja lekova, unetih namirnica, alkoholnih pića, suplemenata, izlaganja suncu. Specifičnosti vezane za pacijenta, a koje mogu uticati na interakcije su pridružene bolesti. Utiče i uzrast (deca, stariji), stanja (trudnoća). U smislu specifičnosti, izdvojila bih posebno uticaj stanja bubrega i jetre (kolika je njihova funkcionalnost).

Zdravstveni istraživači iz oblasti delovanja lekova svakodnevno imaju sve više informacija o pomenutim procesima. Podaci se prikupljaju u takozvane baze i daju na korišćenje zdravstvenim radnicima širom sveta. Terapijske kombinacije za svakog pojedinačnog pacijenta tako bivaju sve uspešnije. U današnje vreme je lako proveriti da li će primena biljnog čaja, biljnih dodataka ishrani, ili vitamina i minerala izmeniti na neželjen način delovanje pacijentove terapije. Za lakše razumevanje toga šta se neželjeno može desiti tokom terapije navešću primere.

Evo nekih primera istovremene primene koje mogu dovesti do komplikacija:

 • kantarion uzet u vidu čaja, kapsula ili tableta sa antidepresivnim lekom
 • suplement sa ehinaceom primenjen sa imunosupresivnim lekom
 • zeleni čaj sa antihipertenzivnim lekom
 • uvin čaj sa diureticima
 • sok grejpfruta stupa u interakcije sa brojnim lekovima
 • atikoagulantni lek sa namirnicama bogatim vitaminom K
 • pojedini antibiotici i kontraceptivne pilule
 • kreme za lečenje akni i izlaganje suncu

 

Iako kantarion, beli luk, kamilica, zeleni čaj, nana, vodopija, sladić mogu uticati na lekove, nije uvek neophodno odustati od upotrebe čaja. Farmaceut će dati adekvatan savet u kom vremenskom intervalu se može uzeti u odnosu na upotrebljen lek.

Jako je važno kako se biraju namirice, jer hrana veoma bogata mastima, kao i hrana bogata vlaknima može uticati na delovanje leka. Takođe, mleko i mlečni proizvodi usled sadražaja kalcijuma mogu uticati na lek (npr antibiotik). Alkohol u svakoj količini utiče negativno na ozdravljenje.

Nisu sve interakcije nepoželjne. U farmaciji su česti primeri da se one koriste u terapijskom smislu. Kod napada migrene se npr. daje kombiacija lekova koja ubrzava lečenje napada. Dobar primer je istovremeno davanje hrane sa lekom radi ublažavanja mučnine i gađenja.

Pitajte za savet farmaceuta u Lilly apotekama. Navedite sve lekove koje redovno i povremeno koristite. Pomenite sve suplemente koje uzimate ili koje biste dodali. Ne zaboravite i čajeve koje redovno ili povremeno pijete. Pitajte da li je bezbedno sunčati se tokom terapije. Usklađivanjem terapije, suplementacije i ishrane zdravstveni ishodi ce biti uspešniji, broj kompikacija manji kao i potreba za novim lekovima.