Nega i hidratacija kože

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Najviše pažnje se posvećuje koži lica, na koju uticaj imaju spoljni i unutrašnji faktori. Koža može biti osetljiva, dehidrirana, masna, sklona aknama ili suva. Ona se menja i sa godinama, pa postoji čitava paleta proizvoda namenjenih različitim tipovima kože. Posebno je osetljiva zona oko očiju, pa ovi preparati moraju biti prečišćeniji i sa manje konzervanasa i mirisa, pošto postoji mogućnost kontakta sa očima.

U periodu kada je koža izložena suncu, ona postaje dehidrirana, pa se dodatno može javiti iritacija, crvenilo, svrab, suvoća ili ekcem. Smanjuje se i produkcija sebuma od strane lojnih žlezda, koji ima ulogu da je štiti od mikroorganizama, pa joj je neophodna zaštita i u tom smislu. Pravilna nega kože nakon perioda u kome je bila izložena suncu podrazumeva upotrebu i hidratantnih i hranljivih krema. Ove kreme koži moraju obezbediti intenzivnu hidrataciju, odnosno sprečiti isušivanje (uglavnom dnevne kreme su zadužene za hidriranje) i  dovoljnu ishranu (prirodnim uljima koja će obezbediti elastičnost, i koja su sastojci uglavnom noćnih krema). Urea, kao i omega 3 nezasićene masne kiseline su važni sastojak medicinskih preparata namenjenih nezi suve kože.

Neizostavni deo nege je čišćenje i toniziranje kože kako bi se pripremila za preparat koji se nanosi, da bi ga maksimalno apsorbovala i iskoristila. Preparati za čišćenje i toniziranje moraju biti pažljivo odabrani prema tipu kože. Šminka uglavnom zatvara pore i onemogućuje disanje ćelijama, pa se mora što detaljnije ukloniti na kraju dana. Kozmetička i farmaceutska tehnologija svakodnevno napreduje, pa se danas na tržištu mogu naći preparati sa nanočesticama koji deluju na ćelijskom nivou, i mogu se ugraditi u određene delove kože. Medicinska kozmetika je namenjena isključivo osetljivoj koži, kao i medicinski ugroženoj koži, sklonoj ekcemima, psorijazi, atopijskom dermatitisu. Za ovu kozmetiku se rade i klinička ispitivanja pre nego što se pusti u promet.

Farmaceuti u našim apotekama će vam pomoći u odabiru pravog preparata za vašu kožu, na osnovu njenog tipa i eventualne sklonosti alergijama.