Datum postavljanja: 14.03.2016

Kašalj

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Ovo je doba godine kada je kašalj čest probem dece i odraslih. Kašalj je iritantan simptom prisutan u gotovo svakoj infekciji disajnih puteva.

Može biti akutan ili hroničan. Akutan traje do 3 nedelje, a uzroci su alergeni, virusi, bakterijske infekcije, kao što su upala pluća, bronhitis ili upala sinusa. Hronični kašalj traje duže od 3 nedelje a uzroci su astma, alergije, hronična sinusna infekcija, upala grla, gastroezofagealna refluksna bolest. Neki lekovi, npr. ACE inhibitori, takođe mogu izazvati kašalj.

Pored toga, kašalj može biti suv i produktivan. Suv kašalj se javlja na početku prehlade kao posledica slivanja sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela čime nadražuje receptore za kašalj. Usled toga se javlja refleks naglog izbacivanja vazduha. Naročito je opterećujući noću i najučestaliji je tokom sna. Može biti izazvan i alergijskom reakcijom, prašinom ili duvanskim dimom.

Produktivan, zreo kašalj nastaje u odmaklim fazama upale disajnih puteva, stvara se prekomerna količina guste sluzi koja je teška za izbacivanje. Može biti uporan i iscrpljujući, ali je ova vrsta kašlja korisna jer dovodi do izbacivanja sekreta koji bi zadržavanjem u plućima ili donjim disajnim putevima mogao dovesti do komplikacija.

Poseban oprez treba biti kod suvog, promuklog kašlja koji podseća na pseći lavež jer često ukazuje na virusni ili bakterijski laringitis. Virusni laringitis karakteriše škripanje pri udisaju i nije praćen povišenom temperaturom, dok bakterijski laringitis prati visoka telesna temperatura i loše opšte stanje.

Vrlo je važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja proćiće i kašalj. Pored toga, primenjuje se i terapija koja sprečava iritaciju disajnih puteva ili olakšava iskašljavanje. U lečenju pomažu sirupi i pastile na biljnoj osnovi.

Sluz belog sleza oblaže sluzokožu grla, smanjuje iritaciju i pokriva ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj i na taj način pomaže organizmu da se izbori sa upornim, suvim kašljem. Za produktivan kašalj koriste se preparati na bazi bokvice, jagorčevine, bršljana ili timjana. Terapija traje nekoliko dana. Ukoliko se kašalj nastavi i nakon nedelju dana primene, neophodno je obratiti se lekaru.

U našim apotekama imamo veliki broj lekova i biljnih preparata koji umiruju kašalj i olakšavaju izbacivanje sekreta, a Lilly farmaceuti će Vam dati pravi savet I pomoći u odabiru pravog preparata.