Datum postavljanja: 22.09.2016

Putnička dijareja

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Pored bolesti vožnje, putnička dijareja je najčešće oboljenje turista. Karakterišu je učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, temperaturom ili prisustvom krvi u stolici. Nastaje konzumiranjem zagađene hrane ili vode. Infekciju najčešće izazivaju bakterije Echerihija coli, Shigella i Salmonela.

U većini slučajeva simptomi prolaze spontano nakon jednog do pet dana, čak i bez nekog posebnog tretmana. Ipak, nekada mogu trajati i do dve nedelje. Osobe koje imaju poremećaj imunog sistema, osobe sa dijabetesom, trudnice i deca su u većoj opasnosti od dobijanja putničke dijareje. Posebnu medicinsku pažnju zahteva dijareja udružena sa visokom temperaturom i pojavom krvi u stolici.
Saveti za prevenciju nastanka putničkih dijareja su odgovarajući higijenski režimi. Redovno pranje ruku, piti smo flaširanu vodu, jesti oljušteno voće. Nekuvano meso, sirovo povrće i morski plodovi su hrana koju treba izbegavati. Mlečni proizvodi i voda iz česme su takođe hrana visokog rizika. U restoranima je preporučljivo jesti samo kuvanu hranu. Pažljivo biranje, upotreba i čuvanje hrane važni su za prevenciju dijareje.

Dugotrajna dijareja izaziva dehidrataciju, zbog čega je preporuka uzimanje dovoljne količine tečnosti i rehidratacionih rastvora kako bi nadoknadili izgubljene elektrolite. Odojčad i deca sa dijarejom brže dolaze u stanje dehidratacije od odraslih, pa posebnu pažnju treba obratiti na njih. Neodložna medicinska pomoć traži se u slučaju ozbiljne dehidratacije (žeđ, uznemirenost, razdražljivost, koncetrovan urin, duboko ubrzano disanje, bez uriniranja), krvave stolice, temperature iznad 38,5 stepeni ili ako je prisutno perzistentno povraćanje.
Takođe, preporučuje se odgovarajuća dijeta koja podrazumeva bistre supe, tost, bareni krompir, pirinač i barene jabuke. Lekovite biljke kamilica, nana i majčina dušica deluju umirujuće i pomažu u slučaju grčeva koji često prate dijareju. Jogurt sa živim kulturama je takođe od pomoći.

Probiotici pospešuju oporavak i prirodnu odbranu organizma, značajni su u prevenciji nastanka putničke dijareje i gotovo su neizostavni deo putne apoteke za sve destinacije.
Farmaceuti u našim apotekama će Vam dati koristan savet koji probiotik možete upotrebiti za Vas ili Vaše dete, kao i koje od njih možete poneti na putovanje. Takođe, uputiće Vas kako da se najbolje pripremite za putovanje kako bi Vas odmor protekao bez zdravstvenih tegoba.